Wat is het carpale-tunnelsyndroom?

Het carpale-tunnelsyndroom is een aandoening waarbij een zwelling de werking van de pols belemmert. Het wordt veroorzaakt door een te zware of repetitieve belasting van de hand of pols.

De carpale tunnel is een holte in de pols waardoor verschillende spieren en pezen lopen die de hand aansturen. Wanneer er zwellingen voor komen dan kan de belangrijkste spier van de hand, nervus medianus, niet of nauwelijks bewegen.

Mogelijke oorzaken

Mensen met een job waarbij ze zware lasten moeten dragen of waarbij de pols vaak in een gebogen stand wordt gehouden, hebben meer kans op dit syndroom. Enkele risicoberoepen: inpakkers, bandwerkers, vloerders, caissières en mecaniciens.

De oorzaak kan natuurlijk ook niet werkgerelateerd zijn. Bij een blessure of breuk aan de pols tijdens het sporten, kan dit syndroom de kop opsteken. Mensen met diabetes of reuma hebben ook een verhoogde kans op het carpale-tunnelsyndroom.

De symptomen

De symptomen zijn vrij uiteenlopend en kunnen de patiënt erg veel overlast opleveren. Zo kunnen er nachtelijke tintelingen in de hand voorkomen, zo erg zelfs dat ze je wakker maken. Daarnaast kan er een verminderd gevoel in de duim, wijsvinger, middelvinger en een gedeelte van de ringvinger voorkomen. Dit heeft als gevolg dat er onhandigheid optreedt en een gevoel van krachtverlies in de hand heerst. Daarnaast kan je ook pijn in de hand of onderarm krijgen.

De diagnose en behandeling

Het is vaak erg moeilijk om te achterhalen of iemand het carpale-tunnelsyndroom heeft. De symptomen kunnen ook aanwijzingen zijn voor andere ziektes en aandoeningen. In het geval dat er een vermoeden is van het carpale-tunnelsyndroom, zal men kijken of er sprake is van een verdikking van de pols. Ook wordt er dan een test gedaan die nagaat of er niet te veel druk staat op de handspieren. Bij deze test wordt door middel van stroomstoten de staat van de spier gecontroleerd.

De standaardbehandeling is het dragen van een polsband en het nemen van ontstekingsremmers. In een erger geval kan een cortisonespuit worden gezet in de pols. Wanneer ook dit niet het gewenste effect heeft, volgt er een operatie. Na ongeveer 6 weken na de operatie zal de hand zijn volledige functionaliteit terug krijgen.

Dit bericht is gepost op 10 september 2008 om 3:28 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is calcinose?
Operatie voor het carpale-tunnelsyndroom