Operatie voor het carpale-tunnelsyndroom

Bij het carpale-tunnelsyndroom is de middelste zenuw van de pols, de nervus medianus, gekneld. Dit is een erg pijnlijke aangelegenheid, die meestal door middel van een operatie wordt opgelost.

Omschrijving

In je pols is een holte, de carpale tunnel, waardoor 2 spieren naar de hand worden geleid. De grootste spier, nervus medianus, gaat middendoor deze opening. De andere en kleinere spier loopt aan de kant van de pink. Naast deze spieren bevinden er zich ook een groot aantal pezen, die de vingers besturen, in deze holte.

Samen controleren deze spieren en pezen de volledige beweging van de hand. Maar al deze spieren lopen door eenzelfde holte. Door deze ‘drukte’ is er vrijwel geen extra plaats. Een zwelling in deze tunnel kan deze spieren knellen en veroorzaakt het carpale-tunnelsyndroom.

Oorzaak en preventie

De meest voorkomende oorzaak van carpale-tunnelsyndroom is het te zwaar belasten van de pols. Ook een teveel aan repetitieve bewegingen kan deze aandoening veroorzaken. Hierdoor ontstaat verzuring en kan er een ontsteking komen in deze holte.

De ziekte is soms moeilijk terug te vinden aangezien de klachten, die voortkomen uit carpale-tunnelsyndroom, erg uiteenlopend zijn. Daarbij sluiten de klachten vaak aan bij (symptomen van) andere aandoeningen.

De preventie met betrekking tot dit syndroom is daarom makkelijk en logisch. Vermijd te zware arbeid met je polsen en probeer repetitieve bewegingen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling kan uit verschillende elementen bestaan. Het belangrijkste is om na te gaan hoe erg de aandoening is. Indien de zwelling minimaal is, kan hij al verholpen worden met ontstekingsremmers zoals aspirine. Dit kan je combineren met een verband waarmee je de bewegingen van je pols indijkt.

Wanneer de situatie erger is, kan een operatie nodig zijn. Zeker wanneer de spieren te veel gekneld worden waardoor hun werking in gevaar komt. Dan kan en zal medicatie vaak niet meer werken. Bij de operatie wordt de druk op de spier afgenomen en is er terug bewegingsvrijheid. Hierdoor zullen de pijn en alle andere symptomen verdwijnen.

Dit bericht is gepost op 10 september 2008 om 3:44 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is het carpale-tunnelsyndroom?
De voordelen van een CT-scan