Oorzaken en behandeling van cataract

Deze aandoening wordt ook wel de grijze staar genoemd, het is een ziekte waarbij de ooglens vertroebelt. Dit heeft als gevolg dat het zicht van de patiënt vervaagt en in het ergste geval volledig kan verdwijnen.

Omschrijving

Wanneer cataract optreedt, vertroebelt de lens in het oog waardoor het zicht vermindert. Een goedwerkende lens vangt het licht op en geeft dit door zodat er een beeld wordt gevormd in de hersenen. Maar als het binnengekomen licht troebel is, is het beeld niet meer duidelijk.

Meestal treft men cataract enkel op een klein gedeelte van de lens aan. In dit geval is geen behandeling nodig. Enkel wanneer de cataract zich uitbreidt, kan het tot problemen leiden en is er een behandeling nodig. Bij cataract besmet het ene oog het andere niet. Het is echter wel niet uitgesloten dat beide ogen apart cataract kunnen ontwikkelen.

Cataract is geen film die zich over je oog heen legt, maar een aandoening in de lens zelf. Vaak verergert deze aandoening over verschillende jaren. Het is nooit zeker dat je volledig blind wordt door de ziekte.

Oorzaken

Er zijn verschillende soorten cataract. Een verandering in chemische samenstelling van de lens vormt de oorzaak deze aandoening. Dit kan komen door veroudering, genetische afwijkingen of bepaalde ziektes.

Bij veroudering wordt de lens harder en droger, hierdoor wordt deze minder doorzichtig. Cataract door veroudering is de meest voorkomende vorm. Deze kan al beginnen op je veertigste levensjaar.

Je kan ook cataract krijgen als gevolg van een kwetsuur aan het oog. Een slag, snede of chemische stof kan het oog beschadigen waardoor cataract optreedt.

Symptomen en behandeling

De symptomen zijn dubbel of wazig zicht. Je kan ook lichtgevoelig worden en bepaalde kleuren moeilijk of niet meer waarnemen. Hierdoor worden eenvoudige dingen zoals autorijden soms onmogelijk.

De behandeling van cataract hangt van de gradatie van de ziekte af. Bij sommige mensen is er slechts een klein deel van het zicht aangetast en is geen verdere behandeling nodig. Bij anderen verergert de ziekte snel en kan er best een behandeling worden ingezet. Dit gebeurt doorgaans enkel zodra bepaalde handelingen onmogelijk zijn geworden voor de patiënt zoals lezen, autorijden, …

Bij de operatie wordt de ondoorzichtige lens verwijderd en vervangen door een nieuwe lens. De operatie begint meer en meer een routine te worden en daarom is het zelfs mogelijk om het in een dagopname te laten doen. Na de operatie is het aanpassen van de lens niet meer mogelijk. Dus de patiënten hebben altijd een bril nodig om te lezen. Meestal was dit al het geval voor de operatie waardoor dit voor velen geen probleem vormt.

Dit bericht is gepost op 10 september 2008 om 4:27 pm uur en is geplaatst in Ogen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: De voordelen van een CT-scan
Wat is een aft?