De voordelen van een CT-scan

Een CAT­ of CT-scan of voluit een computertomografie is een wetenschappelijk onderzoek waarbij men röntgenstralen gebruikt. Deze stralen worden gehanteerd om een weergave van een weefsel te maken zodat dit op een film kan worden afgedrukt.

Omschrijving

Een gewone CT-scan doet geen pijn, is niet gevaarlijk en bovendien moet je er geen speciale voorbereidingen voor treffen. Tijdens de scan worden er door middel van röntgenstralen afbeeldingen van een bepaald deel van het lichaam genomen. Dit gebeurt uit verschillende hoeken. Een computer maakt dan een foto van deze verschillende afbeeldingen en deze foto wordt afgedrukt. De nieuwste computers maken de afbeelding in 3D na zodat nog meer aandoeningen worden ontdekt.

Op de foto wordt een bepaald deel van het lichaam bekeken. Op deze foto kunnen tumoren, breuken, botontkalkingen en vochtophopingen waargenomen worden. De afbeeldingen kunnen ook op een computer worden gezet zodat je bijvoorbeeld een botbreuk vanuit verschillende hoeken kan bekijken. Dit kan een arts helpen bij het kiezen van het juiste genezingsproces.

De CAT-scan was een revolutie binnen de medische wetenschap. Delen van het lichaam die vroeger niet bekeken konden worden, kunnen nu haarscherp nagekeken worden. Deze techniek heeft al verschillende mensenlevens gered.

Het gebruik

Een CT-scan kan op bijna iedere plaats van het lichaam gebruikt worden. Het is dus een erg veelzijdige manier om aandoeningen op te sporen.
In de borst kan deze scan de ziekte van Hodgkin ontdekken, tumoren of kankers opsporen en de aorta volledig controleren. In de nieren kunnen nierstenen, infecties of andere obstructies waargenomen worden. In de lever kunnen bloedingen en tumoren opgespoord worden. Maar ook in de ruggengraat, de pancreas en de milt kunnen aandoeningen of verwondingen worden waargenomen.

Voor- en nadelen

Zoals al vermeld is het grootste voordeel van een CT-scan het opsporen van de verschillende ziektes. Dokters kunnen heel gedetailleerd nagaan wat er precies aan de hand is met een bepaald deel van het lichaam. Met deze informatie kunnen ze een diagnose stellen. In tegenstelling tot een traditionele röntgenfoto kan een CT-scan ook weefsel vastleggen.

Een nadeel van een CT-scan is dat het erg veel röntgenstralen doorheen het lichaam jaagt. Eén CT-scan omvat ongeveer het equivalent van 200 normale röntgenstralen. Daarenboven is een CT-scan erg duur en beschikken niet alle ziekenhuizen over deze apparatuur.

Dit bericht is gepost op 10 September 2008 om 3:57 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.