Alle feiten over borstvoeding

Borstvoeding wordt gezien als één van de belangrijkste voedingsmethoden voor baby’s. Moedermelk is een zeer goede en gezonde voeding voor het kleine kindje. Het bevat een perfecte combinatie van water, mineralen, cholesterol, proteïnen en vetten. Tegenwoordig wint moedermelk steeds meer aan populariteit en wordt het aanzien als een niet te missen voeding voor kinderen.

Daarnaast zorgt borstvoeding voor een unieke band tussen de moeder en haar baby. Voor het welzijn van het kind is het belangrijk dat deze band ontstaat. Bij borstvoeding zijn de eerste weken vaak het moeilijkst, daarna gaat het makkelijker.

Wat er gebeurt

Tijdens de zwangerschap komen er verschillende stoffen vrij in het lichaam, waaronder prolactine. Deze stof zorgt voor de melkproductie bij de vrouw tijdens de zwangerschap. Al vanaf de achtste week in de zwangerschap begint dit hormoon de melkproductie op gang te brengen.

Tijdens de zwangerschap zorgen andere hormonen voor een blokkade van de melkproductie. Zodra de baby geboren is, wordt deze blokkade opgeheven en begint de melkproductie. De eerste dagen na de bevalling maakt het lichaam een soort van beginnersmelk aan. Deze melk zit boordevol antilichamen die de baby beschermen tegen ziektes. Hierdoor verkleint de kans op astma en allergieën bij kinderen. Daarna begint de normale melkproductie, de duur van het geven van borstvoeding kan de moeder zelf bepalen. Moeders kunnen maar liefst tot 3 jaar na de bevalling borstvoeding geven.

De productie na de bevalling

De prolactine in het lichaam van de vrouw na een zwangerschap gaat snel achteruit. Eén week na de bevalling is er nog maar 50% prolactine in het lichaam. 3 tot 4 maanden na de zwangerschap is het prolactinegehalte hetzelfde als voor de zwangerschap.

Maar moeders kunnen toch nog borstvoeding blijven geven. Dit komt doordat er elke keer dat de baby drinkt, een nieuwe hoeveelheid prolactine vrijkomt in het lichaam. Hierdoor wordt er opnieuw moedermelk bijgemaakt. Zo kunnen baby’s de melk nooit volledig op drinken. Zodra er gedronken wordt, maakt het lichaam gewoon nieuwe melk aan.

Zoals eerder gezegd, kan een moeder tot 3 jaar na de bevalling borstvoeding geven. Het is een aanrader dat moeders na een tijd de borstvoeding mengen met flesvoeding. Daarnaast kan je baby na een tijd ook vaste voeding eten. Het is belangrijk voor moeder en baby dat de borstvoeding geleidelijk aan wordt afgebouwd.

Borstvoeding geven, heeft ook een anti-conceptieve werking. Maar dit werkt enkel de eerste 3 tot 4 maanden na de bevalling. Dit is niet voor 100% veilig, let dus wel op.

Dit bericht is gepost op 10 september 2008 om 2:13 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is een arthroscopie of kijkoperatie?
De gevolgen van cafeïnegebruik