Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten… ze slaan je er tegenwoordig in een hoop reclamespots mee om de oren. Antioxidanten voor je lichaam, dat staat buiten kijf, maar wat doen ze precies?

Antioxidanten en vrije radicalen

Laten we beginnen met een kleine les chemie: in ons lichaam hebben we vrije radicalen. Dat zijn atomen of moleculen die zich nog niet gebonden hebben en nog vrij in ons lichaam rondzwerven. Ze kunnen zich nog ergens aan vastgrijpen: normaal is dat geen probleem en is het de normaalste zaak van de wereld, maar soms gaan ze verkeerde verbindingen aan die schadelijk zijn voor de mens.

Het gevaar van vrije radicalen schuilt erin dat ze ervoor kunnen zorgen dat cellen zich verkeerd gaan opdelen, wat bijvoorbeeld kanker kan veroorzaken.

Vrije radicalen zijn onvermijdelijk, je kan niets doen om te voorkomen dat je lichaam deze vrije radicalen vormt. Toch zijn er bepaalde soorten van vrije radicalen waar we wel iets aan zouden kunnen doen: door stress maken we meer vrije radicalen aan, vervuiling zorgt daar ook voor,… deze factoren kunnen we op zich wel aanpakken.

Gevaarlijk dus, maar wat kan ik eraan doen?

Onvermijdelijk en gevaarlijk, dat zijn vrije radicalen. Gelukkig kan je er iets aan doen: als je zorgt dat je via je voeding voldoende antioxidanten binnenkrijgt, neemt de kans dat vrije radicalen allerlei dingen in je lichaam zullen mispeuteren, af. Ons lichaam maakt zelf ook al antioxidanten aan, maar die hoeveelheid is niet voldoende om alle vrije radicalen te bestrijden die op een dag op ons af stormen.

Bronnen vol antioxidanten

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je voldoende antioxidanten inneemt via je voeding? Hieronder volgt een lijstje met allerlei voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Het beste zijn de voedingsmiddelen die van nature uit rijk zijn aan deze stoffen omdat ons lichaam toevoegingen (zoals toegevoegde antioxidanten of vitaminen) moeilijker kan opnemen.

Eet veel verse groenten en fruit, dat is niet alleen erg gezond, maar zorgt er ook voor dat je veel vitamine C binnenkrijgt en dat is dan weer een bron van antioxidanten. Ook volkorenbrood, peulvruchten en zilvervliesrijst voorzien je in je dagelijkse behoefte aan antioxidanten. Kortom, een gevarieerde en gezonde voeding vormt de belangrijkste bron van antioxidanten. Als je goed op je voeding let, heb je eigenlijk helemaal geen supplementen meer nodig.

Dit bericht is gepost op 31 juli 2008 om 9:24 am uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Gescheurde kruisbanden: wat is het en kan ik er zelf iets aan doen?
Een verstuikte enkel: wat is het en wat doe je eraan?