Herkenning en behandeling van artritis

Artritis of gewrichtsontsteking is een medische aandoening die pijn en bewegingsvermindering veroorzaakt in de gewrichten. Aangezien je gewrichten gebruikt worden bij alle alledaagse bewegingen, spreekt het voor zich dat het een erg vervelende en pijnlijke aandoening is. Daarenboven is het vaak een chronische ziekte. Dat betekent dat de meeste patiënten er hun hele (verdere) leven mee kampen.

Symptomen

De ontsteking veroorzaakt hevige pijn bij het aanraken en bewegen van het ontstoken gewricht, koorts en uitslag van de huid. Aangezien ontstekingsvocht de plaats van gewrichtsvocht inneemt wordt de smering en de voeding van het gewrichtskraakbeen ernstig verstoord.

Typen

Er zijn ontzettend veel verschillende typen artritis die alle andere lichaamsgebieden kunnen aantasten. We bespreken hier de meest voorkomende typen: artrose en reumatoïde artritis.

Artrose

Artrose, ook wel slijtagereuma genoemd, komt vooral bij oudere mensen voor. Bij artrose is er sprake van slijtage aan het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen wordt stilaan in het gewricht afgebroken wat vaak erge pijn en stramheid veroorzaakt.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis, ook wel ontstekingsreuma genoemd, komt echter zowel bij ouderen als jongeren voor. Bij deze vorm van reuma is er sprake van een ontsteking van het gewrichtskapsel. Hierdoor kunnen het kraakbeen, bot en gewrichtskapsel zelf aangetast worden.

Oorzaken

De voornaamste oorzaak van artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht als gevolg van ouderdom. Maar ook een letsel aan of infectie van een gewricht kan artrose veroorzaken. Reumatoïde artritis is daarentegen een chronische aandoening die men een ‘auto-immuunziekte’ noemt.  Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen zichzelf; in dit geval tegen het weefsel in een gewricht. Hierdoor ontstaat een ontsteking die op lange termijn het gewricht ernstig kan beschadigen.

Diagnose

Een vaak gebruikte methode om artritis te constateren is het afnemen van allerlei bloedtests. Het bestuderen van de witte bloedcellen maakt duidelijk of er al dan niet sprake is van een ontsteking. Daarnaast neemt men ook vaak röntgenfoto’s om te bepalen om welk type gewrichtsontsteking het gaat en welke behandeling daarvoor het meest geschikt is. Indien de diagnose nog niet geheel duidelijk is, kan men ook aan arthroscopie doen. Bij arthroscopie gaat men met behulp van een kleine camera in het gewricht kijken wat de aandoening precies is.

Behandeling

De behandeling van artritis gebeurt via aangepaste medicatie en is erop gericht de symptomen te verminderen en het proces te vertragen.

Dit bericht is gepost op 31 July 2008 om 11:51 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.