Wat is anovulatie?

Redelijk wat vrouwen hebben te maken met anovulatie. Maar wat is anovulatie precies?

Als er een prefix voor een woord staat (zoals hier: a- of an-) betekent dat  hetgeen wat na het prefix volgt ontkend wordt: an-ovulatie betekent dus geen ovulatie of geen eisprong.

Als een vrouw aan anovulatie lijdt, heeft ze dus maandelijks geen eisprong of maar heel soms. Vaak is dit een probleem omdat veel vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd een kinderwens hebben.

Hoe uit anovulatie zich?

Je kan anovulatie herkennen aan deze symptomen:

Je menstruatie blijft uit
Er is geen aanwezig rekbaar baarmoederhalsslijm (dat kan je gynaecoloog onderzoeken)
Kan ik nog kinderen krijgen?

Maak je maar geen zorgen, ook als je aan anovulatie lijdt, kan je nog kinderen krijgen. Kijk even mee naar de volgende opties:

Je kan een draagmoeder of donoreicellen overwegen
IVF
Je kan medicatie nemen om de eierstokken te stimuleren eicellen te laten rijpen.

Let wel op: bij de laatste twee methodes is bewezen dat vrouwen vaker bevrucht geraken van meerlingen dan doorgaans, houd hier zeker rekening mee.

Wat zijn de oorzaken van anovulatie?

Er zijn verschillende oorzaken van anovulatie:

Vroegtijdige menopauze: wanneer je als vrouw vroegtijdig in de menopauze terechtkomt, heb je last van anovulatie. De voorraad eicellen waarmee een vrouw geboren wordt, is dan op.
De hypofyse of hypothalamus werken niet goed: als de hypofyse of de hypothalamus niet goed werken, kan je ook aan anovulatie lijden aangezien ze de hormoonhuishouding regelen. De hormonen FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) worden dan niet meer aangemaakt, met onvruchtbaarheid als resultaat.
Je produceert te weinig of geen prolactine: omdat je geen of weinig prolactine produceert, is dat ook ten nadele van de hormonen FSH en LH. Vaak komt dit door stress, medicijnen, enz.
PCOS: PCOS staat voor Polycysteus-ovariumsyndroom: er zijn dus teveel follikels. Normaal rijpt er bij een vrouw maar één follikel per keer maar in het geval van PCOS rijpen er meerdere. Daardoor neemt de kwaliteit erg af en evolueren de follikels tot cystes.

Dit bericht is gepost op 30 juli 2008 om 9:05 am uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is kaalheid en wat kun je ertegen doen?
Gescheurde kruisbanden: wat is het en kan ik er zelf iets aan doen?