Hoe voorkomen dat flesvoeding bij baby’s leidt tot tandbederf?

Doordat zuigelingen tussen de 18 maanden en 3 jaar ‘s avonds laat flesvoeding krijgen, kan er tandbederf optreden.’ s Avonds blijft de melk langer in contact met de tanden en daardoor gaan de zuren, die zich in de melk bevinden, de tanden beschadigen.

Ondanks dat flesvoeding geven vlak voor het slapen gaan vaak goed uitkomt voor de ouders, is dit niet ideaal voor de tanden van je kind. Vermijd dat je je kind de fles geeft tussen twee normale voedingstijden. Ook dit kan leiden tot tandbederf.

Oorzaak

De tanden worden te lang blootgesteld aan suikers, die het tandglazuur beschadigen. De suikers komen vooral voort uit melk en fruitsappen. Hoe meer je kind dus drinkt, hoe sneller de tanden achteruitgaan. Het zijn vooral de voortanden die last hebben van tandbederf.

Preventie

Veel problemen kunnen al vermeden worden door ervoor te zorgen dat je baby niet in slaap valt met de fles in zijn mond. Dit geldt zowel voor ‘s nachts als voor overdag. Indien je baby er een gewoonte van gemaakt heeft om te gaan slapen met de fles in de mond, vul je de fles best met water.

Een goede preventiestrategie is het aanlengen van de melk met water. Verklein geleidelijk aan de portie melk en vergroot de portie water. Dit blijf je doen tot de fles alleen nog water bevat. Hiermee kan je starten als je baby 12 maanden oud is.

Wanneer je kind ’s nachts alleen nog maar water drinkt , geef je hem of haar best een fles melk ‘s morgens. Dit heeft als gevolg dat de smaak van het water of de melk gemengd met water minder goed zal zijn. Uiteindelijk vindt je kind het niet langer nodig om nog een fles te drinken in bed.

Dit hele proces kan je op ongeveer 10 dagen tijd uitvoeren. Wanneer het totaal mislukt en je kind nog steeds een fles wil ’s nachts, moet je deze gewoon niet meer geven. Na enkele woelige nachten beseft je kind dat de fles niet meer mag.

Vragen voor je dokter

Wanneer je bij de dokter komt, kan je volgende vragen stellen in verband met tandbederf bij zuigelingen.

Wat is de beste manier om je baby de fles ‘s nachts af te leren?
Wat moet je doen wanneer je baby blijft wenen omdat hij een fles wil?
Bestaat er babyvoeding waarvan hij of zij sterkere tanden krijgt?

Dit bericht is gepost op 26 June 2008 om 12:42 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.