Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een gewrichtsontsteking van de wervelkolom, en behoort tot de familie van de spondylartropathieën. Deze ziekten zijn erfelijke aandoeningen waarbij er altijd sprake is van artritis van de wervelkolom.

De Russische neuroloog en psychiater Vladimir Bechterew uit de 19de eeuw beschreef in 1982 voor het eerst deze aandoening. Klachten van stijfheid en pijn in de wervelkolom en het bekken komen het meest voor. Een ontsteking op voorgenoemde plaatsen is hier de oorzaak van. Deze klachten beginnen tussen 15 en 25 jaar. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ook mensen die lijden aan de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte aan het darmkanaal, krijgen de ziekte van Bechterew er vaak nog bij.

Klachten

Klachten komen meestal geleidelijk aan en sluipend, het kan dan ook jaren duren voordat er een diagnose wordt gesteld. Deze klachten zijn onder andere de volgende:

Pijn in de onderrug, vooral in de ochtend of na een periode van weinig fysieke activiteit
Stijfheid in de ruggengraat
Artritis in de schouders, knieën en heupen
Koorts, anorexia of gewichtsverlies
Ontstekingen van de achillespezen
Een beklemd gevoel op de borst in de nacht

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door middel van bloedonderzoek en röntgenonderzoek. Ook de voorgenoemde klachten en de bewegingsmogelijkheden van de rug worden onderzocht.

Mensen met de ziekte van Bechterew hebben een bepaald bestanddeel in hun bloed, het leukocytenantigeen. Met dit antigeen kan makkelijk de diagnose gesteld worden, aangezien zowat 95% van de mensen met deze ziekte ook dit antigeen in hun bloed hebben.

Behandeling

Iemand met deze ziekte moet elke dag oefeningen doen om de rug flexibel, beweeglijk en vooral recht te houden. Als dit niet gebeurt, kan degene die lijdt aan deze ziekte later krom beginnen groeien. Zorg er niet voor dat het zo ver komt, soms kan het zo erg worden dat de persoon nog met moeite naar voor kan kijken. Dit noemt men de verstijving van een gebogen houding. Het kan later wel nog geopereerd worden, maar het is altijd beter te  voorkomen, dan te genezen.

Er zijn ook medicijnen die de behandeling moeten bevorderen. Dit kunnen ontstekingsremmende medicijnen zijn. De ziekte is dus niet te genezen, het enige dat kan gedaan worden is het draaglijker maken en de omstandigheden zo veel mogelijk optimaliseren.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 9:53 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.