Wat is angina pectoris?

Angina pectoris is de toestand waarbij het hart niet voldoende bloed toegediend krijgt om zijn werk te kunnen doen.

Beschrijving van angina pectoris

Angina pectoris is een vaak voorkomend bijverschijnsel van kransslagaderziekte. De pijn wordt veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer aan een segment van de hartspier. Hij blijft meestal slechts enkele minuten duren en een aanval kan vaak gemakkelijk verlicht worden door rust of medicijnen. Je kan ook een kransslagaderziekte hebben zonder last te hebben van angina pectoris.

Gewoonlijk wordt angina beschreven als een drukkende of knijpende pijn die begint in het midden van de borst en kan uitdijen tot de schouders of de armen, de nek, kaak of rug. Meestal wordt de angina op gang gebracht door een extra belasting van het hart: inspanning, emotionele gebeurtenis, koude, een zware maaltijd verteren…

Sommige mensen hebben angina als ze slapen of rusten. Dit type van angina pectoris kan veroorzaakt worden door een spasme in een kransslagader.

De meeste mensen met angina pectoris leren hun leven aanpassen om aanvallen te beperken. Er zijn ook gevallen waarbij dat aanvallen frequent en zonder directe aanwijzing gebeurt. Dit wordt onstabiele angina genoemd. Het is vaak de voorbode van een hartaanval en verdient een speciale behandeling, voornamelijk met medicijnen. Angina komt zowel bij mannen als vrouwen voor, gewoonlijk van middelbare leeftijd. Mannen hebben meer kans om de kwaal te krijgen voor hun zestigste. Het kan weken, maanden of zelfs jaren duren voordat de hartaanval volgt op de angina. Sommigen krijgen pas last van angina na een hartaanval.

De oorzaken van angina pectoris

De twee belangrijkste oorzaken van angina zijn hartslagaderspasme en verstopping van de hartslagader door arteriosclerose (=aderverkalking).

risicofactoren: roken, zittende levensstijl, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes, familiale geschiedenis van angina pectoris

Mannen lopen meer risico dan vrouwen.

Symptomen

Klassieke angina pectoris komt voor wanneer de patiënt fysieke inspanningen doet of sterke emoties heeft. De angina gaat gewoon weer weg als de patiënt rust.

De meeste mensen beschrijven de pijn als een knijpende druk, spanning of zwaarte. De pijn begint in het midden van de borststreek en kan zich verspreiden tot de schouders en armen en zelfs tot de kaak.

De pijn kan gepaard gaan met angst, versnelde of onregelmatige hartslag, bleekheid en koud zweet. De symptomen zijn dezelfde als die van een hartaanval.

In sommige gevallen kan borstpijn wijzen op andere hartproblemen, zoals ziektes van de hartspier. Andere mogelijke oorzaken zijn maagzweren, galstenen, abnormale contracties van de slokdarm of angst en paniekaanvallen. Als je deze symptomen hebt, is het toch aangeraden om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Stop met wat je bezig bent en verwittig de hulpdiensten. Neem eventueel een aspirinetablet.
Diagnose
De diagnose van angina pectoris wordt gemaakt op basis van een geschiedenis van borstpijn bij inspanning en door tests die de aanwezigheid van kransslagaderziekte aantonen.

Behandeling

In de meeste gevallen zijn medicijnen aangewezen ter behandeling van angina vooral een operatie wordt overwogen. De hoofdklassen van medicijnen zijn:

Nitraten:
Er zijn verschillende vormen. Zo is er bijvoorbeeld het nitroglycerinetablet dat onder de tong geschoven wordt bij een aanval. Er is ook zalf die door de huid opgenomen wordt. Vervolgens bestaan er ook langwerkende huidplaatjes of tabletten. De laatste drie worden eerder ter preventie gebruikt.De nitraten -voorkomen een zuurstoftekort van de hartspier.
Bètablokkers:
Zij verminderen de behoefte van het hart aan zuurstof door de hartslag te vertragen en de bloeddruk te verlagen. Zij kunnen een nieuwe hartaanval voorkomen onder voorwaarde dat je  snel na de eerste aanval met deze medicatie start  en dat je ze gedurende twee jaar neemt.
Calciumkanaalblokkeerders:
Deze medicatie wordt voorgeschreven in het geval van angina pectoris die veroorzaakt wordt door spasmen van de kransslagaders of door inspanning. Alle spieren hebben namelijk wisselende hoeveelheden calcium nodig om te kunnen samentrekken.Door de hoeveelheid calcium die de spiercellen in de wand van de kransslagaders binnendringt, te beperken, kunnen spasmen voorkomen worden. Sommige calciumblokkers verminderen ook de belasting van het hart of vertragen de hartslag.

Wat vraag je aan de dokter?

Kan de pijn in mijn borst andere oorzaken hebben dan angina pectoris?
Waardoor word de angina veroorzaakt?
Moet ik tests ondergaan om  te bepalen hoe ernstig mijn hartkwaal is?
Hoe verloopt zo’n test?
Welke medicatie moet ik nemen en wat zijn de neveneffecten?
Verlicht de medicatie enkel de symptomen of werkt ze ook genezend?
Bestaat de kans dat ik geopereerd moet worden?

Dit bericht is gepost op 23 June 2008 om 2:05 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.