Wat is anemie of bloedarmoede?

Anemie is een aandoening waarbij je niet genoeg rode bloedcellen of niet genoeg hemoglobine in je bloed hebt. Hemoglobine is de zuurstoftransporterende, ijzer bevattende rode kleurstof in de rode bloedcellen. Anemie kan fatale gevolgen hebben.

Er zijn meer dan 400 verschillende vormen van anemie. De vijf belangrijkste vormen zijn de anemie door ijzertekort, door een tekort aan vitamine B12 en door foliumzuurtekort, door chronische ziektes of infecties en door een erfelijke afwijking.

Oorzaken van anemie

Anemie door ijzertekort
Je lichaam heeft ijzer nodig voor het aanmaken van hemoglobine. Als je niet genoeg ijzer in je lichaam hebt, lijd je aan anemie. Hoe kom je aan een ijzertekort?
Bloedverlies: je kan een abnormale hoeveelheid bloed verliezen bij een ongeval, een operatie, na een bevalling of na een periode van langdurige of heftige menstruaties. Een andere manier om te veel bloed te verliezen is het zogenaamde sluipende bloedverlies, dat voorkomt bij een ziekte van de maag of darmen of bij gebruik van bepaalde pijnstillers.
Te weinig ijzer consumeren. Als je niet voldoende ijzerbevattend voedsel eet, krijgt het lichaam ook niet voldoende binnen. Ijzerhoudend voedsel is onder andere fruit, brood, peulvruchten, vlees en bepaalde groenten.
Slechte opname van ijzer in het lichaam. Deze oorzaak hangt samen met andere factoren die het ijzer opnemen, zoals B12 en Foliumzuur.

Anemie door een tekort aan vitamine B12
Het lichaam is niet in staat om vitamine B12 uit de voeding te halen. B12 zorgt voor de aanmaak van rodebloedlichaampjes  en voor het onderhoud van het zenuwstelsel. Het komt voor in dierlijk voedsel zoals vlees, vis en zuivelproducten. Er zijn vier oorzaken:

1. de maagwand produceert geen intrinsieke factor, een chemische stof die in de dunne darm vermengd wordt met vitamine B
2. verwijdering van de dunne darm
3. de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van de darm
4. veganisme, een dieet zonder producten van dierlijke aard, dus geen vlees, vis noch  zuivelproducten

Tekort aan foliumzuur
Een tekort aan foliumzuur is meestal te wijten aan te geringe opname ervan via de voeding: te weinig sperzie- en andere bonen, groene bladgroenten of paddenstoelen. Dit probleem komt vooral voor bij armere mensen die minder gezond eten, stevige drinkers en bij mensen met een darmprobleem zoals de ziekte van Crohn.

Symptomen van anemie

Symptomen van anemie veroorzaakt door ijzertekort

bleekheid
zwakte
vermoeidheid
pijn in de borststreek
kortademigheid
hartkloppingen
een verhoogde hartslag bij inspanning
snelle ademhaling
lage bloeddruk

Symptomen van anemie veroorzaakt door B12- tekort

alle bovenstaande plus de volgende:
geelzucht
dove en tintelende handen en voeten
evenwichtstoornissen
verwardheid
persoonlijkheidsstoornissen en depressie

symptomen van anemie veroorzaakt door foliumzuurtekort zijn dezelfde als die van anemie veroorzaakt door vitamine B12- tekort.

Ook volgende symptomen kunnen voorkomen:

donkere/bloederige stoelgang
pijn in de onderbuik
gewichtsverlies
vermoeidheid
pijn in de borst

De diagnose van anemie

De diagnose van anemie gebeurt door de analyse van de symptomen en door een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar de aanwezigheid van de nodige stoffen zoals foliumzuur  en andere. De hoeveelheid rode bloedlichamen helpt het soort van anemie te bepalen.

Het onderzoek van het ruggenmerg onder de microscoop is vooral zinvol voor het opsporen van vitamine B-12 anemie. Sommige specialisten vinden het ook nuttig om het gehalte aan ferritine te onderzoeken bij vrouwen voor de menopauze. Ferritine is een eiwit dat ijzer stockeert voor het in de bloedbaan komt.

Behandeling van anemie

Anemie door ijzertekort
de behandeling hangt af van het probleem:
te weinig ijzerrijke voeding: meer ijzer in de voeding opnemen
te weinig opname van ijzer door het lichaam: operatie,…
verlies van ijzer in het lichaam door alcoholconsumptie, kankertherapie, …medicatie: ijzerrijke voeding of ijzerpillen,…

Vitamine B12-tekort
Levenslang maandelijkse vitamine B-12 injecties
Foliumzuurtekort
heel vaak bestaat de behandeling uit een aanpassing van de voeding: meer vlees, gevogelte, zuivelproducten, eieren, gist, bonen, lever, groene bladgroenten…. Foliumzuurtabletten of –in zeldzame gevallen-  injecties van foliumzuur vullen het tekort snel aan.

Preventie van anemie

Een gezonde ijzerrijke voeding met voldoende vitamine B-12 kan anemie perfect voorkomen.

Welke vragen moet ik aan de dokter stellen?

Welke tests moet ik ondergaan om te bepalen in welke mate ik lijd aan anemie?
Aan welke vorm van anemie lijd ik?
Wat is de oorzaak van mijn anemie?
Hoe ernstig is deze vorm van anemie?
Heb ik blijvende schade opgelopen?
Welke behandeling raadt u mij aan?
Schrijft u medicatie voor? Wat zijn de neveneffecten van deze medicatie?
Moet deze behandeling levenslang worden voortgezet?

Dit bericht is gepost op 23 juni 2008 om 12:40 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: De ziekte van Alzheimer herkennen en behandelen
Wat is anesthesie?