Wat je moet weten over aids en hiv-besmetting

HIv(het Humaan Immunodeficiëntie Virus) is een virus dat bij de mens het immuunsysteem afbreekt. Aangezien het immuunsysteem ons beschermt tegen ziekten kampen hiv-patiënten vaak met allerlei kwalen. Wanneer hiv-besmetting niet behandeld wordt, zal de weerstand zo zwak worden zodat het lichaam zich niet meer kan verdedigen tegen infecties, wat uiteindelijk zal leiden tot overlijden.

Seropositief

Wanneer hiv-besmetting optreedt, maakt het lichaam antistoffen aan in het bloed. Deze antistoffen zullen de strijd aangaan met de virusdeeltjes. Vanaf dat moment ben je seropositief.

Symptomen

Vaak is men reeds geruime tijd hiv-patiënt vooraleer de diagnose wordt gesteld. Dat komt omdat een infectie met hiv in eerste instantie geen duidelijk merkbare symptomen teweegbrengt. Vaak voelen patiënten zich grieperig. Ook kunnen de lymfeklieren ontsteken. In een latere fase, wanneer het afweersysteem al erg verzwakt is, zijn de symptomen daarentegen van veel ernstigere aard.

Dan kunnen er uiteenlopende ziekten zoals tuberculose, huidziekten en talrijke andere infecties ontstaan. Men noemt dit ook het stadium van de ‘opportunistische’ infecties of aids. Aids is dus de verzamelnaam voor de ziekten die je krijgt wanneer je besmet bent met het hiv-virus.

Oorzaken

Wanneer mensen seropositief zijn, is het hiv-virus aanwezig in hun lichaamssappen: bloed, sperma, vaginale afscheidingen en moedermelk. Het virus kan vervolgens maar op drie manieren worden overgedragen: via seksueel contact, via bloed en van moeder op kind.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld via een bloedtest. Het bloedonderzoek stelt vast of het hiv-virus zelf of de antilichamen die het lichaam heeft aangemaakt om zich te verdedigen aanwezig zijn. Dit gebeurt met behulp van een zogenaamde ELISA-test (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay). Aangezien de antistoffen die worden aangemaakt tegen het hiv-virus pas na enkele weken aantoonbaar zijn, kan de diagnose niet direct na de hiv-besmetting gesteld worden.

Behandeling

Op dit moment bestaan er nog geen geneesmiddelen om het virus volledig uit het lichaam te verwijderen en iemand alzo volledig van aids te genezen. Wel bestaan er zogenaamde aidsremmers. Deze medicijnen, ook wel antiretrovirale middelen genoemd, worden gebruikt om de reproductie van het hiv-virus tegen te gaan en zo de progressie van ziekten te verhinderen.

Dit bericht is gepost op 20 juni 2008 om 10:46 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is de ziekte van Addison?
Wat is allergische rinitis?