Wat is allergische rinitis?

Allergische rinitis is een verzamelnaam voor allergieën die een allergische reactie van de neus tot gevolg hebben. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels.

Hooikoorts

De meest bekende vorm van allergische rinitis is wellicht hooikoorts. Deze allergie veroorzaakt een ontsteking van de neusslijmvliezen door een allergische reactie op pollen. Pollen zijn microscopisch kleine korreltjes die in de meeldraden van bloemen, grassen, struiken en bomen ontwikkeld worden. Hooikoorts is de meest voorkomende allergie. Naar schatting kampt één op de vijf personen ermee.  Aangezien pollen seizoensgebonden zijn, komt hooikoorts enkel voor aan het begin van de lente.

Symptomen

Allergische rinitis kan verkoudheidachtige symptomen veroorzaken zoals een lopende neus, verstopping, niezen, sinusdruk, ademhalingsproblemen, , prikkelende ogen, tranende ogen enz.

De symptomen lijken op het eerste zicht wat banaal, maar als ze samen voorkomen kunnen ze ernstige klachten teweegbrengen. Zo leiden de symptomen vaak tot aantasting van de slaap, waardoor er vermoeidheid en hoofdpijn optreedt.

Oorzaken

Het krijgen van allergieën, met inbegrip van hooikoorts, wordt erfelijk bepaald. Indien er in je familie allergieën en astma voorkomen, zal je meer risico lopen om ook zelf hooikoorts te ontwikkelen. Daarnaast blijken ook mannen, rokers en eerstgeborenen meer risico te lopen.

Diagnose

De diagnose kan eenvoudig gesteld worden met een huidtest. Daarmee kan men bepalen voor welke pollen of andere stoffen iemand allergisch is.

Behandeling

De behandeling gebeurt meestal via medicijnen. Deze kunnen worden verdeeld in beschermende middelen die continu gebruikt moeten worden én medicijnen die enkel gebruikt worden als er reeds klachten van allergie zijn.

Neussprays of neusdruppels om de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen zijn vaakgebruikte medicijnen. De beste methode is echter preventie: zo weinig mogelijk in contact komen met de stoffen waarvoor je allergisch bent.

Dit bericht is gepost op 20 juni 2008 om 10:57 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Wat je moet weten over aids en hiv-besmetting
De ziekte van Alzheimer herkennen en behandelen