Wat is immunotherapie?

Immunotherapie tegen allergieën is een proces waarbij je langdurig wordt blootgesteld aan de stof waarvoor je allergisch bent. Het is de bedoeling dat je lichaam uiteindelijk gewenning creëert voor de stof, met als gevolg dat jouw allergie verdwijnt. De stof wordt meestal onder je huid ingespoten in een reeks behandelingen. De dosis wordt altijd groter waardoor je steeds beter tegen de stof opgewassen bent. Heel het proces kan één jaar tijd in beslag nemen.

Je immuunsysteem

Het doel van je immuunsysteem is het opsporen en vernietigen van gevaarlijke organismen zoals bacteriën en andere gevaarlijke stoffen. Dit doet het door witte bloedcellen aan te maken. Deze zullen op hun beurt schadelijke stoffen aanvallen.

Per dag eten, drinken en ademen we duizenden verschillende stoffen in. Dit heeft als gevolg dat je lichaam niet alle vreemde stoffen kan aanvallen. Het maakt zelf een selectie tussen wat wel en wat niet goed voor je is. Door onder meer overerving van genen kan je lichaam de verkeerde stoffen aanvallen. Stoffen die helemaal niet schadelijk zijn.

Hierdoor kan is het mogelijk dat iemand allergisch is voor berkenpollen maar niet voor eikenpollen. Het lichaam beschouwt de berkenpollen dan bijvoorbeeld als gevaarlijk waardoor je immuniteitssysteem deze stoffen gaat aanvallen. Het gaat bijgevolg het weefsel, bijvoorbeeld je neus, beschermen tegen deze stof. Dit heeft de typische allergische aanvallen tot gevolg. Het niezen, de lopende neus en tranende ogen zijn het gevolg van deze aanval van je lichaam tegen de pollen.

De behandeling

De behandeling wordt bepaald in functie van de graad van je allergie. Mensen die enorm slecht reageren op bepaalde stoffen zullen een mindere dosis krijgen dan mensen met een lichtere allergie. Je krijgt de stof waarvoor je allergisch bent tijdens de behandeling tweewekelijks ingespoten en dit gedurende een niet vooraf bepaalde periode.

Je moet allereerst weten waarvoor je precies allergisch bent en ook waarvoor niet. Gedurende je leven kan je plots allergisch worden voor een stof waar je tot op dat moment nog niet allergisch voor was. Om zeker te zijn, kan je best een allergietest ondergaan zodat je de stoffen kent waarvoor je allergisch bent.

Ten tweede moet je samen met je arts overleggen of de spuiten wel effect gaan hebben. Het is namelijk zo dat bij sommige mensen deze spuiten weinig of geen effect hebben. Het heeft dan ook geen enkele zin om deze behandeling te starten. Vraag zeker ook wat de neveneffecten van de behandeling kunnen zijn.

Tenslotte ga je best na hoelang deze behandeling effect heeft en wat de risico’s zijn. Zorg dat je zeker het laatste volledig begrijpt alvorens je aan de behandeling begint.

Dit bericht is gepost op 19 juni 2008 om 8:53 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Wat zijn allergieën?
Is je kind allergisch voor dieren?