Over blauwe plekken en huidbloedingen

Blauwe plekken ontstaan wanneer kleine bloedvaatjes onder de huid scheuren of breken, meestal na een val of een stoot. Het bloed loopt naar de weefsels onder de huid, wat de zwarte en blauwe kleur veroorzaakt. Terwijl de blauwe plekken genezen, meestal gedurende 2 tot 4 weken, veranderen ze voortdurend van kleur. Een blauwe plek op de benen zal doorgaans minder snel genezen dan een blauwe plek op de armen of in het gezicht.

De meeste blauwe plekken zullen vanzelf verdwijnen en vormen dus geen reden om je zorgen te maken. Behandeling ervan kan het genezingsproces versnellen en de zwelling en de pijnlijkheid sneller laten wegtrekken. Maar als de plek heel erg verkleurt en er minder dan 30 minuten na de verwonding al pijn en zwelling optreedt, kan dat wijzen op een ernstiger probleem als een verstuiking of een breuk.

Oorzaken

Als je gemakkelijk blauwe plekken oploopt; zul je je in veel gevallen zelfs niet herinneren wat de oorzaak ervan is. Dat je gemakkelijk blauwe plekken oploopt, betekent niet dat je een probleem hebt met je gezondheid.

Oudere volwassenen krijgen makkelijk blauwe plekken ten gevolge van kleine letsels, zeker letsels aan de voorarmen, handen, benen en voeten. Als je ouder wordt, wordt de huid minder flexibel en dunner omdat zich onder de huid minder vet bevindt. Het kusseneffect van de huid vermindert naargelang het vet onder de huid vermindert. Deze veranderingen, samen met de huidschade ten gevolge van blootstelling aan de zon, zorgen ervoor dat de bloedvaten makkelijk breken. Als de bloedvaten breken, verschijnen er blauwe plekken.
Vrouwen krijgen sneller blauwe plekken dan mannen, vooral als gevolg van lichte verwondingen aan de dijen, billen en bovenarmen.

Families vertonen soms de neiging sneller blauwe plekken te krijgen.

Hematoom

Soms hoopt het bloed zich na een blessure onder de huid op. Dat noemen we hematoom. Een gewone blauwe plek verspreidt zich beter en voelt niet aan als een stevige massa. Een hematoom is meestal geen reden tot overdreven bezorgdheid. Het veroorzaakt bijvoorbeeld geen bloedklonters.

Huidbloedingen

Huidbloedingen zijn ofwel purpura ofwel petechiën. Purpura kunnen eruit zien als blauwe plekken, maar worden niet veroorzaakt door blessures, zoals de meeste blauwe plekken. Petechiën zien er niet uit als blauwe plekken. Het zijn kleine, platte, rode of paarse plekken in de huid.

Onverklaarbare blauwe plekken, huidbloedingen of een plotse toename van het aantal blauwe plekken kan een gevolg zijn van:

Een medicijn, zoals aspirine of andere bloedverdunners.
Een infectie die de aanmaak van toxine in het bloed of in de weefsels veroorzaakt.
Een bloed- of bloedstollingaandoening, zoals hemofilie, de Ziekte van Von Willebrand, trombocytopenie of een andere aandoening.

Andere aandoeningen die bloedstolling veroorzaken:

Chronische ontstekingsziekten, zoals lupus
Leveraandoening als cirrose
Sommige types van kanker, bijvoorbeeld de Ziekte van Hodgkin, leukemie of multipel myeloom
Ontsteking van een bloedvaatje (vasculitis)
Ondervoeding (tekorten van de vitamines B12, C, K of foliumzuur)

Dit bericht is gepost op 21 april 2008 om 10:24 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn de oorzaken van onregelmatige menstruatieperiodes?
Wat je moet weten over CO-vergiftiging