Wat zijn de oorzaken van onregelmatige menstruatieperiodes?

De meeste vrouwen hebben jaarlijks 11 tot 13 menstruatieperiodes. Maar bij iedere vrouw ligt dit anders. Misschien heb jij er wel meer of minder. Voordat je denkt dat je maandstonden onregelmatig zijn of dat je een menstruatieperiode gemist hebt, kun je beter eens kijken naar wat normaal is voor jou.

Menstruatieperiodes zijn de eerste jaren na een vrouws eerste ongesteldheid vaak onregelmatig. Het kan een aantal jaar duren voor de hormonen die de menstruatiecyclus regelen een evenwicht bereikt hebben.

Maar ook aan het andere uiteinde van de vruchtbare levensperiode van een vrouw kunnen de maandstonden erg onregelmatig zijn. Veel vrouwen kunnen uit de onvoorspelbaarheid van hun ongesteldheid afleiden dat ze de menopauze naderen. De menopauze komt twaalf maanden nadat je je eerste menstruatieperiode gehad hebt voor het eerst voor.

Zwangerschap is natuurlijk de meest voorkomende oorzaak van onregelmatige maandstonden. Als je vermoedt dat je zwanger zou kunnen zijn, gedraag je daar dan ook naar totdat je het met zekerheid weet. Koop ten eerste al eens een zwangerschapstest.

Niet zwanger?

Als je niet zwanger bent, kunnen de volgende symptomen de aanleiding zijn voor je onvoorspelbare menstruatie.

Extreem gewichtsverlies of extreme verdikking. Hoewel ondergewicht vaak geassocieerd wordt met het uitblijven van maandstonden, kan ook zwaarlijvigheid zware menstruatieproblemen veroorzaken.
Eetstoornissen als anorexia nervosa of boulimie
Veel meer lichaamsbeweging: uithoudingsatletes slaan vaak een menstruatieperiode over
Emotionele stress
Ziekte
Reizen
Medicijnen, zoals de anticonceptiepillen. Die leiden tot lichtere, minder frequente, meer frequente of overgeslagen menstruatieperiodes
Hormonale problemen. Kunnen een verandering in de hormonenspiegel die het lichaam ondersteunt om te menstrueren veroorzaken.
Gebruik van illegale drugs
Problemen met de bekkenorganen, zoals het maagdenvlies, Polycysteus-ovariumsyndroom (cysten in de eierstokken) en het Syndroom van Asherman.
Het geven van borstvoeding

Andere aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom, tuberculose, leverziekten en diabetes kunnen ook leiden tot onregelmatige of het uitblijven van maandstonden, hoewel dit zeer onwaarschijnlijk is.

Als je een menstruatieperiode gemist hebt, probeer je dan te ontspannen. Terug de fysieke en emotionele balans vinden kan helpen. Veel vrouwen hebben af en toe wel eens een maandje hun maandstonden niet. Vergeet niet dat je nog altijd zwanger kunt geraken, ook als je je maandstonden niet hebt!

Dit bericht is gepost op 15 april 2008 om 5:01 pm uur en is geplaatst in seksualiteit, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is cataract?
Over blauwe plekken en huidbloedingen