Wat is cataract?

Cataract of grijze staar is een aandoening van het oog waarbij de ooglens vertroebelt. De aandoening komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 65 jaar.

Oorzaken van cataract

Het oog functioneert als een camera. Lichtstralen bereiken het oog langs voren en passeren doorheen het hoornvlies, de pupil en het kamervocht (de transparante vloeistof vooraan in het oog). De lens buigt de stralen dan om de voorwerpen te projecteren op het netvlies achterin het oog.

Cataract is het gevolg van een teveel aan proteïnen op de ooglens. Daardoor kunnen de lichtstralen niet goed doordringen en verliest de patiënt een deel van zijn gezichtsvermogen. Waarom het lichaam te veel proteïnen aanmaakt is niet geweten.

Soorten cataract

Ouderdomsstaar: Zoals de naam het zegt, cataract ten gevolge van het ouder worden.
Aangeboren afwijking: Baby’s worden soms geboren met cataract, als resultaat van een infectie voor de geboorte.
Secundaire staar: gevolg van andere aandoeningen, zoals diabetes, lange blootstelling aan giftige stoffen, medicatie, ultraviolet licht of straling.
Traumatisch cataract: ten gevolge van een verwonding aan het oog.

Symptomen

Vertroebeld, wazig zicht
Dubbel zien
Moeilijker kleuren kunnen onderscheiden, vooral geel
Problemen met ’s nachts achter het stuur zitten
Last hebben van helder tegenlicht

Diagnose

Je oogarts kan een aantal testen afnemen. Hij zal een oogtest afnemen om te weten te komen hoeveel je nog kan zien. De oogarts kan ook je pupil wijder maken om zo de toestand van de lens en andere delen van het oog te testen.

Behandeling

De oogtesten helpen de oogarts vast te stellen hoe de cataract je zicht beïnvloed heeft. Als je zicht nog goed genoeg is, kan hij je een bril of contactlenzen aanraden.

Als je zoveel gezichtverlies hebt dat het je dagelijkse leven beïnvloedt, kan je arts je een chirurgische ingreep voorstellen. Daarbij wordt de vertroebelde lens verwijderd en vervangen door een nieuwe, plastieken lens.

Preventie

Omdat de precieze oorzaak van cataract onzeker is, weet men ook niet goed hoe je het kunt voorkomen. Ben je ouder dan 40, laat je ogen dan op regelmatige basis nakijken.

Dit bericht is gepost op 7 april 2008 om 2:40 pm uur en is geplaatst in Ogen, overige aandoeningen, ouder worden.

Andere interessante artikels: Wanneer wordt een verkoudheid sinusitis?
Wat zijn de oorzaken van onregelmatige menstruatieperiodes?