Wanneer wordt een verkoudheid sinusitis?

Heb je ooit meteen na je verkoudheid een sinusinfectie gehad? Dat wordt sinusitis genoemd. Na een verkoudheid ben je vatbaarder voor een sinusinfectie omdat een verkoudheid besmetting en zwelling van de sinussen veroorzaakt. Een sinusitis of een verkoudheid kunnen je erg slecht laten voelen. Maar hoe maak je nu een onderscheid tussen een gewone verkoudheid of sinusitis?

Wat is een gewone verkoudheid?

Een gewone verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen. De oorzaak van die infectie is in de meeste gevallen een virus. De symptomen van een verkoudheid zijn onder meer neusverstopping, een lopende neus, slijm in de keel,hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten en soms zelfs lichte koorts.

Symptomen van een verkoudheid bouwen zich doorgaans op, vertonen een piek, en verdwijnen dan langzaam weer. Een behandeling voor een verkoudheid is meestal niet nodig, maar sommige medicatie kan de symptomen wel verlichten. Neusdruppels of neusspray kunnen de neusholtes wel terug openmaken. Pijnstillers kunnen koorts en hoofdpijn tegengaan. Hoestsiroop kan het gehoest verlichten. Een verkoudheid kan een paar dagen tot iets meer dan een week duren.

In sommige gevallen kan een verkoudheid leiden tot gezwollen sinussen, waardoor het slijm niet naar buiten kan lopen. Dat kan leiden tot sinusitis. Als je pijn voelt rond je voorhoofd en ogen en je snot al meer dan een week geel of groen ziet, kun je best eens een bezoekje brengen aan de dokter.

Wat is een sinusinfectie?

Een sinusuinfectie is een zwelling of ontsteking van je sinussen. Normaal gezien zijn je sinussen gevuld met lucht. Maar wanneer de sinussen geblokkeerd worden en zich met vocht vullen, kunnen er zich bacteriën ontwikkelen die een infectie veroorzaken.

Niet alleen verkoudheden kunnen leiden tot sinusitis, maar alle aandoeningen zoals allergieën, hooikoorts, neuspoliepen, rinitis, een afwijkend neustussenschot, enz.

Symptomen van een sinusinfectie

Dik groengeel stinkend snot
Druk en pijn rond het voorhoofd en de ogen
Hoofdpijn, vooral in het voorhoofd
Verstopte neus
Verkoudheid die niet wilt verdwijnen
Lichte koorts of hoest

Deze symptomen wijzen niet altijd op sinusitis, maar kunnen ook gewoon bij een verkoudheid horen. Maar als de pijn in je voorhoofd en het dikke snot meer dan een week aanhouden, is er een grote kans op sinusitis.

Behandeling

Sinusitis wordt meestal behandeld met medicijnen. Als de symptomen na een week nog niet verdwenen zijn, zal de arts vaak antibiotica voorschrijven. Neusdruppels en neusspray kunnen helpen tegen de verstopte neus. Om het slijm los te maken, zijn hete douches of stoom een echte aanraders.

Dit bericht is gepost op 1 april 2008 om 12:22 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Leer naar je lichaam luisteren!
Wat is cataract?