Wat is sinusitis?

Sinusitis of bijholteontsteking is een infectie van het slijmvlies dat de sinussen bekleedt. De sinussen zijn de met lucht gevulde delen in de schedel die in verbinding staan met de neus. Sinusitis kenmerkt zich vooral door een drukkende pijn in het voorhoofd en rond de ogen.

Oorzaak

De sinussen of bijholtes zijn bekleed met een slijmvlies. Als je verkouden bent of een bacteriële infectie opgelopen hebt, produceert dit slijmvlies meer slijm dan normaal het geval is. Daardoor kunnen de trilharen, die het vocht eigenlijk naar buiten moeten brengen, hun werk minder goed doen.

De slijmophoping die hier het gevolg van is, is een ideaal broeinest voor bacteriën. Die bacteriën kunnen op hun beurt een ontsteking van de sinussen veroorzaken.

Sinusitis is niet altijd het gevolg van een verkoudheid. Andere oorzaken kunnen bestaan uit allergieën, neuspolliepen, tandabces, gezwel, scheefstand van de neus, geblokkeerde neus, enz.

Symptomen

Hoofdpijn
Pijn rond de ogen
Pijn rond de neus
Lichte koorts
Neusverstopping

Chronisch en acuut

We kunnen een onderscheid maken tussen acute en chronische sinusitis. Een chronische sinusitis duurt (met de nodige behandeling) ongeveer 10 dagen, maar bij een acute sinusitis blijven de klachten steeds opnieuw opduiken of duren ze meer dan drie maanden. Bij chronische sinusitis zijn de symptomen vaak minder erg.

Behandeling

Acute sinusitis, die veroorzaakt wordt door een bacterie, kan behandeld worden met een antibioticum. Eventueel schrijft de arts ook ontstekingsremmende middelen voor. Bij chronische sinusitis moet de arts eerst de onderliggende oorzaak bepalen voordat hij een gepaste behandeling kan voorschrijven.

Dit bericht is gepost op 10 March 2008 om 5:12 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.