Wat is levercirrose?

Levercirrose is de vernietiging van normaal leverweefsel, waardoor littekenweefsel ontstaat rond het functioneel leverweefsel.

Oorzaken

Levercirrose kan veel oorzaken hebben:

Overmatig alcoholgebruik: meest voorkomende oorzaak
Bepaalde geneesmiddelen
Langdurige leververvetting
Eiwittentekort
Blootstelling aan bepaalde chemische stoffen
Chronische hepatitis B of hepatitis C
Auto-immuunziekten, Ziekte van Wilson, hemochromatose, enz.

Levercirrose vergroot het risico op de ontwikkeling van een levertumor.

Patiënten

Levercirrose komt vooral voor in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar.  Het is er zelfs de derde doodsoorzaak, na hartziekten en kanker.

Symptomen

Levercirrose ontstaat zeer geleidelijk. Veel mensen met cirrose lijken jarenlang gezond, zeker als het een lichte vorm is. Symptomen die in het begin van de aandoening opduiken, zijn onder meer verminderde eetlust (vaak met ondervoeding als gevolg),  zwakte, enz.

Daarna treden symptomen op als te hoge bloeddruk, spataderen in de slokdarm, opgezette buik (ten gevolge van ascites of buikvocht) en oedeem aan de benen.

In de eindfase ontstaan sufheid, verwardheid of zelfs coma. De opgezette buik heeft regelmatig puncties nodig. De slokdarm kan scheuren ten gevolge van de spataderen en zo hevige bloedingen veroorzaken.

Behandeling

Levercirrose is onomkeerbaar, wat betekent dat de afgestorven cellen niet meer terugkomen. Als de cirrose het gevolg is van overmatig alcoholmisbruik en de patiënt stopt met drinken, houdt de vorming van nieuw littekenweefsel meestal wel op. Reeds gevormd littekenweefsel in de lever blijft bestaan. Verder kan de patiënt enkel gezond gaan eten en vitaminesupplementen nemen.

Als de levercirrose te ver gevorderd is,  kan een levertransplantatie nog uitkomst bieden. Maar dan nog zal men de onderliggende oorzaak moeten behandelen of de cirrose zal zich opnieuw ontwikkelen in de nieuwe lever.

Dit bericht is gepost op 4 maart 2008 om 12:18 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Een gezond ontbijt voor een goede start van de dag
Wat is sinusitis?