Een gezond ontbijt voor een goede start van de dag

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je even nadenkt, weet je ook wel waarom. ‘s Morgens heb je al 10 tot 12 uur niets meer gegeten. Je lichaam heeft bij het ontwaken opnieuw alle energie nodig om de dag door te komen. Een stevig ontbijt is dus essentieel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo voorkom je een flauw gevoel tijdens de dag.

De voordelen van een goed ontbijt

Als je nog eens overweegt het ontbijt over te slaan, denk dan even aan alle voordelen die je misloopt:

Ontbijten zorgt voor een evenwichtiger voedingspatroon.
Het geeft een goede energieverdeling doorheen de dag en zorgt voor betere prestaties.
Het vermindert de drang tot snoepen tussendoor.
Het creëert ‘s morgens een rustig moment om even neer te zitten en te genieten.

Ontbijten in de praktijk

Een evenwichtig ontbijt is vrij simpel samen te stellen. Je begint best met vers fruit, zo krijg je voldoende vitamines binnen. Bruin brood of volkoren beschuiten voorzien je van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Neem bij voorkeur mager beleg zoals kipfilet. Dat levert meer bouwstoffen en minder calorieën. Zoet broodbeleg, zoals chocopasta, geeft directe energie dankzij de snelle suikers, maar zit ook vol calorieën: gebruik het dus met mate. Ook boter kan je best tot een minimum beperken.

Wie liever ontbijtgranen heeft, kan best kiezen voor ongesuikerde varianten. Kijk even op de verpakking na hoeveel vetten en suikers er inzitten. Wil je toch iets zoets, voeg dan gedroogde of verse stukjes fruit toe. Voor de chocoladeliefhebber zijn zwarte chocoladeschilfers de beste optie: deze bevatten het minste vet en suiker.

Zuivelproducten zijn essentieel, want ze leveren calcium en andere belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam.

Melk bij de ontbijtgranen of in een glas apart.
Kaas op de boterham.
(Vruchten)yoghurt, verse kaas of plattekaas.
Tip: Neem puur cacaopoeder om chocolademelk te maken, dit bevat veel minder suiker dan de instantpoeders en chocomelk uit de winkel.

Vergeet zeker ook niet iets te drinken bij je eten, dit helpt beter te verteren.

Water is de beste dorstlesser en zorgt ervoor dat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt.
Melk zorgt voor de nodige calcium.
Vers of ongezoet vruchtensap en (fruit)thee zijn andere gezonde opties.
Koffie mag zeker, maar het doet je lichaam water verliezen, dus beperk je verbruik liefst tot één kopje zonder suiker.

Denk eraan: neem je tijd om een ontbijt samen te stellen. Dek eventueel ’s avonds al de tafel zodat je ’s morgens op je gemak kan eten. Een gezond ontbijt hoeft niet saai te zijn, varieer met verschillende soorten fruit en beleg en je zult elke dag met plezier ontbijten.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 5:56 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Wat is oorsuizen (tinnitus)?
Wat is levercirrose?