Wat is oorsuizen (tinnitus)?

Oorsuizen is een benaming voor alle lichamelijke klachten waarbij de patiënt gefluit, gesis, gezoem of een ander geluid in een of in beide oren hoort, zonder dat er ook daadwerkelijk een geluid is in zijn omgeving.

De geluiden kunnen wisselen in sterkte en worden ofwel voortdurend ofwel met tussenpozen waargenomen. In veel gevallen is het oorsuizen permanent en ongeneesbaar.

Oorsuizen komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het risico neemt toe met de leeftijd.

Oorzaken

Gehoorschade: door harde geluiden, deze vorm komst het meest voor
Psychische oorzaken (traumatisch geluid, stress, burn-out, oververmoeidheid, depressie, enz.)
Prop oorsmeer
Hoofd- of nektrauma
Hersenletsel
Ziekte van Ménière
Chronische middenoorontsteking
Alzheimer
Hoge bloeddruk, diabetes, atherosclerose
Bepaalde medicijnen
enz.

Gevolgen

Concentratiestoornissen
Slaapproblemen
Depressie

Behandeling

Sommige vormen van tinnitus kunnen behandeld worden, maar andere zijn ongeneesbaar. Aangezien oorsuizen vaak aanleiding geeft tot depressies, krijgen de patiënten vaak antidepressiva voorgeschreven.

Patiënten met slaapproblemen kunnen slaapmiddelen voorgeschreven krijgen. Ook bestaan er hulpmiddelen om het oorsuizen te maskeren (masking devices). Voor hen is het ook aan te raden een beetje muziek op te zetten, zodat het oorsuizen minder opvalt.

Het is belangrijk dat de patiënt leert leven met het oorsuizen. Heb je last van tinnitus, zoek dan professionele hulp, praat erover en documenteer je goed. Veel patiënten zijn gebaat bij therapie. Tinnitus Retraining Therapy is erop gericht de patiënt te leren leven met het oorsuizen.

Soms veroorzaakt een specifieke ziekte tinnitus. In dat geval zal het oorsuizen meestal verdwijnen na de behandeling van die ziekte.

Dit bericht is gepost op 26 februari 2008 om 10:00 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, ouder worden.

Andere interessante artikels: Wat is roodvonk?
Een gezond ontbijt voor een goede start van de dag