Wat is roodvonk?

Roodvonk of scarlatina is een zware keelontsteking die vooral voorkomt bij kleuters vanaf drie jaar, maar ook jongvolwassenen kunnen het krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën (streptokokken).

Besmetting

De bacteriën worden overgedragen via druppeltjes in de lucht (hoesten,niezen, praten). Na de besmetting duurt het twee tot zeven dagen voor de eerste ziekteverschijnselen optreden. Roodvonk is alleen de eerste tien dagen besmettelijk. Als de patiënt behandeld wordt met antibiotica is hij ook niet meer besmettelijk.

Symptomen

Verlies van eetlust
Keelpijn
Koorts die snel oploopt
Pijnlijke klieren in de hals
Soms overgeven en buikpijn
Uitslag: de tong wordt eerst wit, na enkele dagen rood, dik en bobbelig (frambozentong). De tweede dag ontstaat uitslag op de borst: rode, ruwe puntjes op een rode achtergrond. De uitslag jeukt niet, maar verspreidt zich over het hele lichaam (vooral de oksels en de liezen).

Behandeling

De ziekte is vandaag de dag minder ernstig dan vroeger. Meestal verdwijnt de ziekte zonder behandeling spontaan na een week. De koorts daalt na 5 dagen. Enkele dagen later verdwijnt ook de uitslag, maar de huid kan wel vervellen.
Laat het kind voldoende rusten en geef het genoeg te drinken. Als de patiënt zich ziek voelt en pijn heeft, kan hij paracetamol of aspirine nemen. Als hij zich heel ziek voelt, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven.
Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte.

Dit bericht is gepost op 18 februari 2008 om 10:23 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is middenoorontsteking?
Wat is oorsuizen (tinnitus)?