Wat is rodehond?

Rodehond of rubella is een besmettelijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door het rubellavirus. De besmetting met het virus vindt plaats via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld als de besmette persoon moet hoesten of niezen.

Bij kinderen is het ziekteverloop onschuldig, maar bij volwassenen kan het gevaarlijk zijn. Vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap besmet geraken, lopen een groot risico op een miskraam of een baby met aangeboren afwijkingen.

Symptomen

Na de besmetting duurt het twee tot drie weken voor de eerste ziekteverschijnselen optreden. Rodehond manifesteert zich eerst als een gewone verkoudheid. Daarna volgt een plotse uitslag, die zich eerst voordoet in het gezicht, maar zich later verspreidt over het hele lichaam. De rozerode vlekjes jeuken niet en verdwijnen na enkele dagen. Verder gaat de ziekte soms gepaard met koorts, gezwollen klieren, zwellingen en pijn in de gewrichten of oogbindvliesontsteking (conjunctivitis).

Behandeling

De ziekte is bij kinderen onschuldig. Behandel het als een gewone verkoudheid. Geef het kind veel te drinken. Het kind mag ook naar school gaan, maar vergeet de besmetting wel niet te melden.

Vaccinatie

Er bestaat een vaccin tegen rodehond. Dit vaccin wordt gecombineerd met het vaccin tegen mazelen en de bof. Het vaccin wordt meestal toegediend rond de leeftijd van 15 maanden. Rond de leeftijd van 12 jaar krijgt het kind een nieuwe vaccinatie. Zwangere vrouwen die niet ingeënt zijn kunnen best zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts.

Dit bericht is gepost op 4 februari 2008 om 11:41 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat moet je doen bij een spierverrekking?
Wat is middenoorontsteking?