Wat moet je doen bij een spierverrekking?

Een spierverrekking is een kwetsuur aan de pezen waarmee de spieren aan beenderen of de spier zelf vastgehecht zijn. Als die spieren tijdens een lichamelijke inspanning blootgesteld worden aan grote spanning, meestal tijdens het sporten, kan dat een spierverrekking tot gevolg hebben. Bij een spierverrekking is er geen sprake van een spierscheur. Er treden ook geen zwellingen of bloeduitstortingen op.

Er bestaan twee soorten spierverrekkingen, de acute en de chronische verrekking. Een acute verrekking kan het gevolg zijn van een klap tegen het lichaam, een extreme spiersamentrekking of overrekking. Bij een chronische spierverrekking gaat het om een terugkerende aandoening. Dat komt bijvoorbeeld voor wanneer de patiënt te weinig rust neemt tijdens twee trainingen.

In principe kan iedereen een spierverrekking krijgen,maar het komt vooral voor bij sporters. Ook oudere mensen en mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op spierverrekkingen.

Symptomen

Patiënten voelen pijn op de plek waar de spier zich bevindt. Als ze de spier bewegen of erop drukken, wordt de pijn erger. Spierverrekkingen treden vaak op in de vingers, pols, enkel, schouder, lies, rug en knie.

Behandeling

In geval van een verrekte spier, moet je meteen overgaan tot eerste hulp. Koel het lichaamsdeel af met koud stromend water, een ijszak of ijsblokjes. Leg het lichaamsdeel met de verrekking omhoog om zo de zwelling te verminderen. Leg daarna indien nodig een drukverband aan.

Neem contact op met een arts als de pijn na een dag of twee niet mindert. Hij kan de verrekking onderzoeken en je doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor behandeling en verdere revalidatie.

Dit bericht is gepost op 28 januari 2008 om 1:13 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat veroorzaakt stijve spieren na het sporten?
Wat is rodehond?