Wat is buikgriep?

Buikgriep of gastro-enteritis is een ziekte die vooral in de winter optreedt in de vorm van epidemieën. Eigenlijk is het een overkoepelende term voor alle maag-darmontstekingen. Buikgriep kan een virale of een bacteriële oorsprong hebben. Er zijn veel verschillende virussen en bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende vorm van buikgriep is de virale buikgriep. De virussen worden weggevoerd met je stoelgang en wordt vaak overgedragen door vuile handen. Epidemieën breken dan ook vaak uit op plaatsen waar veel mensen samenleven, zoals op scholen en in rusthuizen.

Bacteriële gastro-enteritis komt minder vaak voor. Deze vorm van buikgriep is ernstiger. De meest voorkomende oorzaak van bacteriële gastro-enteritis is salmonella. Salmonella komt voor in voedingsmiddelen.

Als alleen de maag getroffen is, spreekt men van een gastritis. Als ook de darmen getroffen zijn, spreekt men van een enteritis.

Symptomen

Acute diarree
Buikkrampen
Misselijkheid (soms)
Braken
Koorts
Spierpijn

Behandeling

Buikgriep is niet te behandelen, het gaat vanzelf over. Uitrusten en uitzieken is de boodschap. Buikgriep duurt normaal 1-5 dagen. Drink voldoende, in kleine beetjes tegelijk. Jonge kinderen en baby’s worden vaak behandeld met een rehydratievloeistof.

Om je situatie iets aangenamer te maken, mag je middelen tegen de diarree gebruiken, maar overdrijf niet! in tegenstelling tot wat altijd gedacht wordt, kun je best wel zo normaal mogelijk eten.

Als de symptomen niet verminderen, moet de arts verder zoeken naar een oorzaak. Een coprocultuur (onderzoek van de stoelgang) kan uitsluitsel brengen over de eventuele bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Als de oorzaak bekend is, kan de dokter je indien nodig antibiotica voorschrijven.

Dit bericht is gepost op 14 januari 2008 om 5:42 pm uur en is geplaatst in maag en darmen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is valse kroep?
Wat veroorzaakt stijve spieren na het sporten?