Wat zijn waterpokken?

Waterpokken (varicella) is een besmettelijke, maar doorgaans goedaardige kinderziekte, die gepaard gaat met blaasjes op de huid en jeuk. Bijna alle kinderen in België en Nederland krijgen de ziekte.

Oorzaak

Waterpokken ontstaan door besmetting met het varicella-zostervirus. Dat virus wordt overgedragen door vochtdruppeltjes (hoesten) of lichamelijk contact. Patiënten zijn besmettelijk totdat de blaasjes volledig uitgedroogd zijn. Als je eenmaal de waterpokken gehad hebt, ben je voor de rest van je leven immuun. Die periode duurt 10 à 12 dagen.

Symptomen

Een kind voelt de eerste dagen voor de ziekte uitbreekt eigenlijk bijna niets en heeft ook amper koorts. Maar een volwassen persoon krijgt al 2 tot 3 dagen voor de uitbraak last van verkoudheid- en griepsymptomen: koorts, hoesten, oogirritatie, lusteloosheid, enz.

Na 2 tot 3 dagen verschijnen er kleine, jeukende rode vlekjes op de huid. Die ontwikkelen zich tot kleine met vocht gevulde blaasjes. Die blaasjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook op het met haar bedekte hoofd. Na enkele dagen drogen deze blaasjes uit en vormen zich korstjes. Soms laten deze korstjes een litteken na.

Het virus dat waterpokken veroorzaakt, blijf je in je dragen. Het kan later nog gordelroos of zona veroorzaken, een ziekte waarbij je op de huid blaasjes krijgt.

Wie krijgt het?

In Nederland en België krijgen vooral kinderen tussen 2 en 8 jaar oud de waterpokken. Bij personen die eenmaal waterpokken hebben gehad, zijn er antistoffen tegen het virus opgewekt. Zo kan de ziekte in de toekomst niet nog eens toeslaan.

Personen met een verminderde weerstand lopen wel het risico de ziekte nog eens te krijgen. Bij hen kunnen de waterpokken zelfs erg gevaarlijk zijn. Als je kind de waterpokken heeft, vermijd je best contact met andere kinderen, zwangere vrouwen en verzwakte personen.

Behandeling

De waterpokken gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is dus niet nodig. Uitzieken is de boodschap. Mentholgel of lotio alba kan helpen om de jeuk te verzachten.

Bij ernstige ziekteverschijnselen of hoge koorts moet je de huisarts raadplegen. Er kan een complicatie zijn opgetreden.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 4:48 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een steenpuist?
Wat is spanningshoofdpijn?