Wat zijn de oorzaken van hielpijn?

Hielpijn is een veel voorkomend symptoom dat heel wat verschillende oorzaken kan hebben. Pijn aan de hiel is soms te wijten aan een ziekte van het hele lichaam, zoals reumatoïde artritis of jicht, maar meestal gaat het om een lokale aandoening die alleen de voet treft.

Hielspoor (fasciitis plantaris)

Hielspoor is een ontsteking van de plantaire fascie, de pees aan de onderkant van de voetzool. Hielspoor komt voor als de plantaire fascie overbelast is. Bij een langere blessure is er vaak verkalking te zien op de peesaanhechting. Risicogroepen zijn mensen met diabetes, mensen met obesitas, zwangere vrouwen, lopers en andere atleten. Je kunt hielspoor ook in de hand werken door tegen iets zwaars te duwen of door slechte schoenen te dragen. Plantaire fasciitis kan volgen op een periode van intense training, zeker bij lopers die steeds grotere afstanden overbruggen.

Behandeling: rust, rek- en spierversterkende oefeningen, gaat vanzelf over na een paar dagen tot een paar jaar

Ziekte van Sever:

Het centrum van het hielbeen geraakt geïrriteerd ten gevolge van een nieuwe schoen of meer training. De pijn komt voor in het achterste deel van de hiel, niet aan de zool. De Ziekte van Sever is een veel voorkomende aandoening bij actieve kinderen in de groei tussen 8 en 14 jaar oud. Bijna iedereen kan erdoor getroffen worden, maar vooral kinderen die een sport beoefenen waarbij ze veel moeten springen, vormen een risicogroep.

Behandeling: rust (minder belasting), steunzool, gaat na een tijd vanzelf over

Slijmbeursontsteking (bursitis)

Een ontsteking van de slijmbeurs of bursa, een met vocht gevuld kussentje tussen een pees en de onderliggende botstructuur bij een gewricht. Slijmbeursontsteking veroorzaakt pijn aan de onder- of achterzijde van de hiel. In veel gevallen is slijmbeursontsteking te wijten aan structurele problemen van de voet, waardoor men niet op een normale manier loopt. Ook schoenen met slechte voetzolen kunnen slijmbeursontsteking in de hand werken.

Behandeling: rust, ontstekingsremmers, , inspuitingen met corticoïden, eventueel de bursa operatief verwijderen

Achillespeesontsteking

Een ontsteking van de achillespees is een ontsteking van de pees tussen de grote kuitspier en de calcaneus (hielbeen). Het is meestal het gevolg van een overmatige belasting van de achillespees bij bijvoorbeeld het hardlopen. Ook schoenen met een te zachte zool of slecht passende schoenen kunnen spanning op de pees veroorzaken en zo een ontsteking in de hand werken.
Behandeling: rust, ontstekingsremmer, in een verder stadium kinesitherapie

Geknelde pees

Een geknelde pees kan leiden tot pijn, een verlamd gevoel en tintelingen in de hielstreek. In veel gevallen is die knelling te wijten aan een verstuiking, een breuk of spataders in de hiel.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 1:10 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, lopen.

Andere interessante artikels: Hoe je hoge cholesterol verlaagt om hartaandoeningen te voorkomen
Wat is mazelen en hoe voorkom je het?