Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is een steeds terugkerende drukkende vorm van hoofdpijn. Het is ronduit de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De pijn manifesteert zich aan twee kanten van je hoofd. Een aanval kan een halfuur tot een hele week lang duren. Spanningshoofdpijn is niet te verwarren met migraine.

Symptomen

De pijn zit vaak vast in de twee kanten van je hoofd. De drukkende pijn is mild tot matig. De spieren van je schouders, nek en schedel zijn extra gevoelig. Patiënten hebben vaak last van fel licht en harde geluiden. Er kan een vermindering van de eetlust optreden. Mensen met spanningshoofdpijn kunnen hun dagelijkse activiteiten gewoon voortdoen, maar voelen zich verre van optimaal.

Oorzaak

De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is vaak moeilijk te achterhalen.  De hoofdpijn heeft vaak te maken met spanningen, van fysieke, psychische of hormonale aard. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld spanningen hebben thuis of op het werk, maar kan de hoofdpijn ook een gevolg zijn van oververmoeidheid of een verkeerde lichaamshouding.

Behandeling

Pijnstillende middeltjes als ibuprofen en paracetamol kunnen helpen. Maar bij mensen die veelvuldig (een paar keer per week) medicijnen nemen tegen spanningshoofdpijn, treedt vaak een medicatieafhankelijke hoofdpijn op.

Probeer niet de hele dag in dezelfde  houding te zitten, maar stretch af en toe. Leer een relaxatietechniek aan. Probeer de spanningen thuis en op het werk aan te pakken. Zoek hulp als het op psychologisch vlak niet beter gaat. Soms worden tegen chronische spanningshoofdpijn bepaalde vormen van antidepressiva voorgeschreven.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 5:32 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn waterpokken?
Wat is een blaasontsteking?