Wat is mazelen en hoe voorkom je het?

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen. De bekendste symptomen zijn koorts en huiduitslag.

Besmetting

Het mazelenvirus (morbillivirus) verspreidt zich via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Een patiënt met mazelen blijft besmettelijk van een tot drie dagen voor tot vijf dagen na het optreden van de huiduitslag. Tussen de besmetting met het virus en de huiduitslag zitten gemiddeld 14 dagen.

Symptomen

De eerste symptomen van de mazelen lijken op die van een griep of een stevige verkoudheid:

Hoge koorts
Hoesten
Verkoudheid
Rode ogen
Vermoeidheid/lusteloosheid
Loopneus

Na enkele dagen: rode vlekjes in gezicht, nek en hals. De uitslag verspreidt zich geleidelijk aan over het hele lichaam.

Kinderen onder de 5 en volwassenen boven de 20 hebben de ergste symptomen.

Behandeling

Meestal verloopt de ziekte goedaardig, maar in bepaalde gevallen kunnen er ernstige complicaties (longontsteking, bronchitis, hersenvliesontsteking, enz.) voorkomen. Daarom krijgen kinderen in België en Nederland een vaccin tegen de mazelen.

Een eerste vaccinatie vindt plaats rond de leeftijd van 14-15 maanden, rond de leeftijd van 9-13 jaar volgt nog een tweede vaccinatie. Het gaat om een gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rodehond.

Er bestaat geen speciale medicatie voor de behandeling van mazelen. De medicatie die gebruikt wordt, is vooral gericht op het verlichten van symptomen als koorts en hoofdpijn.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 3:02 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn de oorzaken van hielpijn?
Wat is een steenpuist?