Wat is een steenpuist?

Een steenpuist of furunkel is een ontstoken haarzakje in de huid, dat de vorm aanneemt van een rode, harde onderhuidse bult, gevuld met etter. Een steenpuist kan ‘zo hard zijn als steen’, vandaar de naam.

Uitzicht

Een steenpuist ziet eruit als een harde, rode onderhuidse bult. Een steenpuist is pijnlijk en wordt steeds rijper. In het midden ontstaat eerst een gele puskop. Later kan er ook een zwart korstje op komen. Na een tijd barst de steenpuist vanzelf open en komt er etter vrij.

Het verschil met een gewone puist is dat een steenpuist veel groter is en pijn doet. Steenpuisten komen vooral voor in de oksels, de liezen, op de billen en tussen de beharing op je hoofd. Soms komen ze ook voor in de neus of het oor.

Oorzaak

Steenpuisten worden veroorzaakt door een bacterie (stafylokokken). Die bacterie dringt de huid binnen via de porie waar de haar de huid uitsteekt. Je vindt ze dus ook alleen op de behaarde delen van de huid. Een opengebarste steenpuist is besmettelijk. Ook mensen die de bacterie in zich dragen, maar geen steenpuist ontwikkelen, zijn besmettelijk.

Een slechte hygiëne, strakke kleding, overmatig zweten, warmte en overgewicht vergroten het risico op steenpuisten.

Behandeling

In de meeste gevallen is er geen speciale behandeling nodig.  Steenpuisten verdwijnen vanzelf. Probeer van de steenpuist af te blijven. De rijping van de puist kun je versnellen door er een warm compres op te leggen. Als je de puist zelf open knijpt, wordt de kans op besmetting groter.
Als de puist gebarsten is, kun je hem best desinfecteren met jodium of chloorhexidine en afdekken met een steriel gaasje. Op die manier voorkom je dat er meer steenpuisten ontstaan.
Als je een steenpuist krijgt in het gezicht (oor, neus, lip), neem dan contact op met je huisarts.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 3:38 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is mazelen en hoe voorkom je het?
Wat zijn waterpokken?