Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking of cystitis is een infectie van de blaas. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de buis ontstoken. Het is een echte vrouwenkwaal.

Oorzaak

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die uit de darm in de plasbuis terechtkomen.  Van daaruit klimmen ze op naar de blaas. Meestal zijn het bacteriën uit de familie Escherichia-coli of E-coli, die veelvuldig voorkomen in de darmen.

Meestal worden die bacteriën weggespoeld als je gaat plassen. Maar als ze de kans krijgen zich aan de blaaswand vast te hechten, krijgen ze de kans zich te vermenigvuldigen. Zo ontstaat een blaasontsteking. Ook kou en tocht kunnen een blaasontsteking in de hand werken.

Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen (bv. mannen met een vergrote prostaat) vormen een risicogroep.

Symptomen

Vaak moeten plassen
Pijn in de onderbuik
Voortdurend het gevoel hebben dat je moet plassen, ook als je blaas niet vol is.
Pijn tijdens het plassen
Slecht ruikende urine
Troebele urine
Bloed in de urine

Preventief

Drink voldoende (twee liter per dag), ga regelmatig naar het toilet en houd je plas niet te lang op. Veeg met het wc-papier van voor naar achteren, zo verklein je het risico dat bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Vrouwen kunnen na het vrijen ook best even plassen.

Naar de dokter?

Mannen en kinderen met de symptomen van een blaasontsteking nemen best zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Vrouwen hoeven niet meteen naar de huisarts, tenzij de klachten als zeer hinderlijk ervaren worden of lang aanslepen (meer dan een week). Zwangere vrouwen en vrouwen met koorts of pijn in hun zij, gaan ook best naar de huisarts.

Behandeling

Normaal gezien geneest een blaasontsteking binnen de drie weken vanzelf, maar de dokter kan een urineweginfectie ook behandelen met antibiotica. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen ongecompliceerde urineweginfecties en gecompliceerde urineweginfecties.

Een ongecompliceerde urineweginfectie komt voor bij een vrouw met vruchtbare leeftijd en verdwijnt meestal na een drietal dagen. Deze blaasontsteking wordt meestal niet behandeld met antibiotica, alle andere wel.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 6:06 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is spanningshoofdpijn?
Wat is valse kroep?