Hoe verloopt de menstruatiecyclus?

Met het woord menstruatiecyclus duidt men de veranderingen aan die iedere maand plaatsvinden in het lichaam van de vrouw, ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap.

De vrouw wordt geboren met meer dan 2 miljoen eicellen, waarvan er veel afsterven in de eerste levensjaren. Vanaf de pubertijd rijpt er iedere maand een eicel voor een mogelijke bevruchting. Die vruchtbaarheid- of menstruatiecyclus duurt gemiddeld zo’n 25 tot 35 dagen. De vrouw is twee tot drie dagen per maand vruchtbaar.

De eerste dag van je menstruatiecyclus is de dag waarop je begint te menstrueren. Na de menstruatie wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder iedere dag iets dikker. Zo maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Word je niet zwanger, dan stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af en krijg je een bloeding. Deze cyclus herhaalt zich maandelijks.

Ovulatie

De eisprong (ovulatie) vindt plaats in de helft van de menstruatiecyclus. Gewoonlijk heeft zich één eitje ontwikkeld, met daaromheen een beschermend blaasje (follikel). Die follikel is gevuld met een beschermende vloeistof en hormonen die het eitje nodig heeft voor een zwangerschap.

In de helft van de menstruatiecyclus barst de follikel open. In de ruimte tussen de eierstok en de uitlopers van de eileider komt een eitje vrij. Die uitlopers duwen het eitje voort in de richting van de baarmoeder. Het slijm in je baarmoederhals wordt dunner tijdens de ovulatie, waardoor het sperma van de man gemakkelijk je baarmoeder en eileider kan binnendringen. Tijdens de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur een beetje. Je kunt ook een lichte pijn in je onderbuik waarnemen.

In de eerste helft van de vruchtbaarheidscyclus (voor de ovulatie) produceert je lichaam het hormoon oestrogeen. Na de ovulatie produceert het het hormoon progesteron. Deze hormonen hebben een invloed op je lichaam (borsten, gewicht, puistjes) en je gemoedstoestand.

Zwanger worden

Sperma kan maximum 5 dagen in de baarmoeder overleven, maar een onbevrucht eitje blijft slechts een paar uur in leven. Je kunt dus zwanger worden als je op de dag van de eisprong of de dagen ervoor geslachtsgemeenschap gehad hebt.

Dit bericht is gepost op 10 december 2007 om 10:46 am uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is Viagra en hoe werkt het?
Hoe je hoge cholesterol verlaagt om hartaandoeningen te voorkomen