Wat is gastritis?

Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies. Acute gastritis is de meest voorkomende stoornis van de maag. We mogen gastritis niet verwarren met een maagzweer. Chronische gastritis is een langdurige ontsteking van het maagslijmvlies.

Symptomen

Misselijkheid
Braken
Gespannen buik
Opgeblazen gevoel
Eventueel ook:
Buikkrampen
Koorts en rillingen
Hoofdpijn
Spierkrampen

Oorzaken

Gastritis wordt veroorzaakt door bacteriële, schimmel- of parasitaire infecties. Het kan ook het gevolg zijn van de consumptie van irriterende stoffen (alcohol, zout, kruiden, tabak, frisdranken, enz.), te warme of te koude gerechten of dranken en medicatie zoals ontstekingsremmers. Ten slotte kan ook stress een grote rol spelen in de ontwikkeling van gastritis.

Behandeling

Vermijd irriterende stoffen
Stop met roken
Vermijd bepaalde medicatie
Houd stress onder controle
Pas je voeding aan en eet geen grote hoeveelheden in een keer
Eet of drink geen hete of heel koude maaltijden of dranken
Voorkom een lege maag

Dit bericht is gepost op 7 december 2007 om 3:53 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Wat te doen tegen maagpijn?
Wat is een maagzweer?