Wat is een oogontsteking?

Bij een oogontsteking gaat het meestal om een ontsteking van het bindvlies (conjunctivitis). Het bindvlies is het dun laagje weefsel dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. Bij een ontsteking worden het oogwit en de binnenkant van de oogleden rood. Je oog of ogen voelen branderig aan. De ogen worden vaak ook tranerig.

Een ontsteking van het bindvlies kan samengaan met de ontsteking van andere weefsels van het oog. Het oog doet dan pijn, het gezichtsvermogen vermindert of kan geen licht meer verdragen (lichtschuwheid). In dat geval moet je zo snel mogelijk een dokter raadplegen.

Als je contactlenzen draagt is het belangrijk dat je er op een hygiënische manier mee omgaat, om zo de kans op oogontstekingen te verkleinen.

Oorzaken

Bacterie: bij deze vorm scheidt het oog meestal veel pus af. Het oog voelt erg pijnlijk aan. je kunt het behandelen met antibiotica-oogzalf.
Virus: je oog wordt rood en doet pijn, maar je oog scheidt geen pus af. Behandeling is niet echt mogelijk, maar meestal is de ontsteking na een paar dagen verdwenen.
Overgevoeligheid/allergie: hooikoorts, allergie voor honden of katten, allergie voor make-up, enz. Ogen jeuken, zijn rood en tranen enorm.

Behandeling

Naast de behandeling met de oogzalf of -druppels die de arts je voorschrijft, kun je zelf een aantal dingen doen om te voorkomen dat de ontsteking verergert:

Draag geen contactlenzen! Doe ze weer pas in als de ontsteking volledig over is.
Gebruik geen oogmake-up, dat kan de genezing namelijk verhinderen.
Draag een zonnebril als je in fel zonlicht bent.
Als je oogleden aan elkaar vastplakken, kun je ze losweken met een watje dat je nat maakt. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek.

Andere vormen

Ontsteking van het hoornvlies (keratitis):
Kan ontstaan door blootstelling aan ultraviolette stralen, het herpes simplexvirus, blaren ten gevolge van een oogoperatie.
Ontsteking van het ooglid (blefaritis):
Meestal ontsteking van de ooglidrandjes (waar de wimpers zich bevinden). De oorzaak is bijna altijd de bacterie staphylococcus aureus.
Ontsteking van de uvea, het inwendige oog (uveïtis):
Deze oogontsteking kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak leidt een andere ziekte of aandoening tot de ontsteking (bv. ziekte van Crohn, tuberculose, syfilis, enz.)

Dit bericht is gepost op 7 december 2007 om 12:15 pm uur en is geplaatst in Ogen, overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: 10 tips om een fitte persoon te worden
Wat doen bij diarree?