Wat doen bij diarree?

Diarree, we hebben er allemaal wel eens last van. We spreken van diarree als er een losse, waterige stoelgang is en we de drang hebben om dringend en vaker naar het toilet te gaan. Meestal gaat diarree ook gepaard met buikkrampen. Diarree is niet alleen pijnlijk, maar het kan ook je sociale en professionele leven beïnvloeden.

Oorzaken

Als onze darmen voldoende verteerde voedingsstoffen en vocht opnemen, hebben we een normale stoelgang. Maar als onze darmen abnormaal functioneren, scheiden ze extra lichaamsvocht af en wordt onze stoelgang losser en waterig.

Een abnormaal functioneren van onze darmen kan veroorzaakt worden door stress, voedsel (kruidig eten, alcohol, vet voedsel,…) of infecties door kiemen (bijvoorbeeld salmonella).

Behandeling

Als je diarree hebt is het belangrijk dat je je vochtniveau op peil houdt. Drink daarom voldoende zodat je niet uitdroogt. Let er ook op dat je gezond eet. Neem geen voedsel dat vettig of sterk gekruid is, maar geeft je darmen even de tijd om te herstellen.

Vermijd ook ontbijt- of peperkoek, sinaasappelsap, pruimen of stroop. Deze voedingswaren hebben immers een laxerende werking. Wit brood, thee, bananen en rijst zijn wel een goed idee aangezien ze een stoppende werking hebben.

Let op

Hou er rekening mee dat de werking van bepaalde medicijnen, zoals de pil, kan teniet gedaan worden door diarree aangezien het middel te snel het lichaam verlaat.

Voorkom ook dat je anderen besmet door na elk toiletbezoek goed je handen te wassen.

Dit bericht is gepost op 7 december 2007 om 1:09 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Wat is een oogontsteking?
Hoe kan er bloed in je sperma komen?