Het griepvaccin: beter voorkomen dan genezen

Het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, is zeer besmettelijk. Je kan griep echter voorkomen door je te laten inenten met het griepvaccin. De kans om griep te krijgen, vermindert hierdoor met 70%, al daalt dit percentage naarmate men ouder wordt.

Het griepvaccin wordt gekweekt op kippeneieren en bevat stukjes dood virus. Wanneer je wordt ingeënt met het griepvaccin, maakt het afweersysteem van je lichaam antistoffen aan, zodat je bij contact met een levend virus reeds antistoffen hebt en dus beter beschermd bent tegen het virus.

Aangezien je wordt ingeënt met een dood virus, krijg je hier dus ook geen griep van. 1 of 2 dagen na de inenting kunnen er enkele griepverschijnselen optreden zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Dit is echter geen echte griep.

Ieder jaar stelt men het griepvaccin samen uit 3 griepvirussen waarvan men de kans het meest waarschijnlijk acht dat ze zullen voorkomen. Het griepvirus muteert immers waardoor men elk jaar een ander griepvaccin moet samenstellen en men zich dus ook ieder jaar opnieuw moet laten inenten. Er bestaat natuurlijk nog altijd een kans dat je besmet geraakt met een griepvirus dat niet werd opgenomen in het vaccin. Zo kan je alsnog nog ziek worden.

Het griepvaccin is aan te raden aan personen die ouder zijn dan 65 jaar. Ook diabetespatiënten en personen die een chronische ziekte hebben aan hart, lever en nieren kunnen zich beter laten vaccineren. Verder kunnen mensen die in contact komen met deze risicopersonen zich best laten inenten. Denk dan vooral aan het personeel uit de gezondheidssector en mensen die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen.

Een vaccinatie biedt bescherming vanaf 2 weken na de inenting tot 6 maanden erna. De beste periode om je te laten inenten is in de maand oktober. Griep komt namelijk het vaakst voor van november tot maart.

Wanneer je koorts hebt of een infectie mag je je op dat moment niet laten vaccineren. Vraag ook aan je huisarts of je mogelijk allergisch kan zijn voor de bestanddelen in het vaccin.

Dit bericht is gepost op 23 november 2007 om 11:46 am uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Griep bij kinderen
Wat is couperose?