Griep bij kinderen

Naast ouderen zijn ook kinderen kwetsbaar voor het griepsvirus. Wanneer er een griepvirus heerst, hebben gemiddeld 1 op 3 kinderen griep ten opzichte van 1 op 10 volwassen.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor virussen omdat hun immuunsysteem nog niet helemaal ontwikkeld is. Hun lichaam heeft nog geen antistoffen tegen de meeste ziektes opgebouwd. Bovendien worden op scholen en kinderdagverblijven de virussen gemakkelijk overgedragen.

Bij kinderen gaat de griep echter vaak ongemerkt voorbij. Symptomen zoals maag- en darmklachten en slaperigheid zijn moeilijker vast te stellen. Zeker bij zuigelingen is het moeilijk om een diagnose te stellen.

Vaak worden de symptomen van griep verward met ziektes zoals bronchitis of keelontsteking waardoor de diagnose van griep dan ook niet gesteld wordt.

Meestal is griep bij kinderen onschuldig. Toch kan een griepje tot ernstige complicaties leiden, zoals oorontsteking en longaandoeningen. Elk jaar sterven toch een aantal baby’s en kleine kinderen aan de complicaties van griep.

Daarom wordt het aangeraden om kinderen te laten vaccineren tegen griep. Vooral kinderen die door ziektes zoals astma en mucoviscidose een verminderde weerstand hebben, is vaccinatie een must.

Om de weerstand van je kind te verbeteren kan je het best gezonde voeding met veel vitaminen voorschotelen. Ook regelmatig sporten (in de buitenlucht) verhoogt de weerstand.

Vaak is de beste behandeling voor griep gewoon uitzieken. Antibiotica baat immers niet bij griep. Je kan wel eventueel een verstopte neus vrijmaken door het opsnuiven van een beetje keukenzout opgelost in lauw water. Als het kind koorts heeft, kan je hem of haar best niet te warm aankleden en toedekken met een dikke deken.

Ga naar een arts wanneer je kind langer dan drie dagen koorts heeft of wanneer er andere ziekteverschijnselen optreden. Als een baby jonger is dan drie maanden en koorts heeft, is het altijd aangewezen om naar een dokter te gaan.

Dit bericht is gepost op 23 november 2007 om 11:38 am uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Wat is het verschil tussen een epidemie en een pandemie?
Het griepvaccin: beter voorkomen dan genezen