Wat is het verschil tussen een epidemie en een pandemie?

Het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, is een virus dat zich zeer snel kan verspreiden. Dankzij onze moderne vervoersmiddelen verplaatsen mensen, die drager kunnen zijn van een virus, zich vaak tussen verschillende steden, gebieden en zelfs landen. Zo kan een virus zich vele kilometers verder gaan verspreiden.

Vaak treft de griep een groot aantal mensen in een land of in een bepaald gebied. Wanneer het aantal nieuwe ziektegevallen het normale aantal patiënten met griep overtreft, spreekt men van een epidemie. Het aantal personen dat griep krijgt, moet dus hoger liggen dan de normale verwachte waarde, ook wel epidemiedrempel genoemd. In de winter ligt deze epidemiedrempel hoger dan in de zomer omdat men ’s winters ook meer zieken verwacht.

Dikwijls spreekt men van een epidemie wanneer er meer dan 15 grieppatiënten zijn per 10.000 personen. Ieder jaar kent wel 1 of 2 griepepidemieën.

Een pandemie ontstaat wanneer de griep een groot aantal mensen in verschillende landen wereldwijd treft. Dit griepvirus is een onbekend, ernstig virus waartegen nog geen vaccin beschikbaar is. Een pandemie heeft dan ook een groot aantal zieken en doden tot gevolg.

In de afgelopen eeuw waren er drie grote pandemieën: in 1918, 1957 en 1968. De Spaanse griep van 1918 maakte wereldwijd meer dan 20 miljoen doden.

In de toekomst zou een mogelijke veroorzaker van een nieuwe grieppandemie het vogelgriepvirus kunnen zijn. Als dit virus op mensen zou overslaan, kan er een nieuw onbekend griepvirus ontstaan.

Dit bericht is gepost op 22 november 2007 om 6:23 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?
Griep bij kinderen