Fitness in het water: aquafitness

Aquafitness is een verzamelnaam voor verschillende sporten die in het water worden beoefend. Enkele voorbeelden zijn: aquajoging, aquarobics, aquagym, aquadance, aquasteps en aquaspinning.

Deze verschillende soorten fitness hebben allemaal gemeenschappelijk dat de beoefenaars in een zwembad arm- en/of beenbewegingen uitvoeren op de maat van de muziek. Vaak maken ze gebruik van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld gewichtjes.

De diepte van het water kan variëren. Sommige oefeningen moet je in diep water uitvoeren, terwijl je bij andere oefeningen tot heup- of borsthoogte in het water staat. Aquafitness is meestal een groepsactiviteit.

Bij watersporten heeft men de fysische eigenschappen van water als voordeel. Water biedt namelijk weerstand. Die weerstand vormt meteen een extra trainingsmiddel. Bovendien lijkt door de opwaartse druk van het water je lichaam veel lichter, zodat je de spieren en gewrichten niet extra belast. Het risico op blessures is dan ook extra laag.

We geven een korte uitleg bij enkele soorten aquafitness:

Aquaspinning

Bij aquaspinning fiets je, net zoals bij spinning op het droge, op een hometrainer. Alleen staat de fiets nu onder water. Je kan plaats nemen op de fiets zodat je hoofd en schouders boven water uitsteken. Het voordeel bij het fietsen onder water is dat er meer variatie mogelijk is met verschillende bewegingsvormen.

Aquajogging

Tijdens aquajogging loop je  in diep water. Een ‘wet belt‘ die je rond je middel doet, zorgt ervoor dat je blijft drijven en rechtop kan lopen.

Aquarobics

Aquarobics houdt in dat je tot aan je heup of borst in het water gaat staan en op de maat van de muziek bewegingen uitvoert. Hier heb je meestal verschillende oefenmaterialen voor nodig.

Aquasteps

Bij aquasteps wordt een step in het water geplaatst. Het water is ondiep zodat je met je schouders boven het water uitsteekt. Op de maat van de muziek ga je oefeningen uitvoeren op en rond de step.

Dit bericht is gepost op 21 november 2007 om 3:40 pm uur en is geplaatst in fitness.

Andere interessante artikels: Complicaties van diabetes op korte termijn
Pilates: een andere manier van fitnessen