Welke diabetestypes bestaan er?

Naast zwangerschapsdiabetes zijn er nog twee andere types van diabetes namelijk diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1

Bij dit type diabetes produceren de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline omdat het eigen immuunsysteem de cellen aanvalt en vernietigt. Dit soort diabetes kan op eender welke leeftijd ontstaan maar doet zich meestal rond de puberteit voor. Zowel erfelijke als externe (bv. vetzucht) factoren kunnen de oorzaak zijn van diabetes type 1.

Symptomen:

• Dorst
• Veel urineren
• Hongergevoel
• Gewichtsverlies
• Wazig zicht

Diabetes type 2

De alvleesklier produceert wel insuline maar in dit geval is er een probleem met de gevoeligheid (resistentie) van het lichaam voor insuline. Het lichaam moet dus extra insuline aanmaken om de bloedglucose te verlagen. Omdat er dan sprake is van een overproductie van insuline, kan de productie stilvallen of verminderen. Dit soort diabetes doet zich vooral voor op oudere leeftijd en meestal bij personen met overgewicht.

Symptomen:

• Vermoeidheid
• Dorst
• Veel urineren
• Misselijkheid
• Gevoelig voor infecties
• Wonden genezen traag

Dit bericht is gepost op 20 november 2007 om 10:38 am uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Op reis als diabetespatiënt
Hoe behandel je diabetes?