Hoe behandel je diabetes?

Diabetes wordt behandeld door ervoor te zorgen dat een diabetespatiënt normale bloedglucosewaarden heeft. Zo voorkomt men complicaties op lange en korte termijn. Een diabetespatiënt regelt zijn bloedglucosewaarden door te zorgen voor een goede verhouding tussen voeding (doet de waarden stijgen), medicatie en/of insuline (doet de waarden dalen) en beweging (doet de waarden dalen). Stress, groei, ziekte,… kunnen de bloedglucosewaarden ook doen dalen.

Diabetici moeten hun glucosegehalte regelmatig controleren. Dit doen ze door een druppeltje bloed te prikken (meestal in een vingertop) en dit bloed te meten met een bloedglucosemeter. Zo kunnen ze zien of hun glucosegehalte te hoog (hyperglycemie), te laag (hypoglycemie) of normaal is.

De behandeling van diabetes type 1 en type 2 verschilt. Bij diabetes type 1 bestaat de behandeling uit het toedienen van insuline via een insulinepen of -pomp. Insuline in pilvorm is ook mogelijk.

Diabetes type 2 doet zich meestal voor bij personen met overgewicht. Daarom wordt hen ten zeerste aangeraden om gewicht te verliezen. Een gewichtsverlies van 5 % kan soms al voldoende zijn om de insulineresistentie te verminderen. Vervolgens krijgen de patiëntenvaak antibiotica toegediend die de alvleesklier moet stimuleren om meer insuline te maken. Deze medicatie maakt de cellen ook gevoeliger voor insuline. Pas als dit niet meer volstaat om de bloedsuikerspiegel te controleren, zal er insuline worden toegediend.

Dit bericht is gepost op 20 november 2007 om 10:41 am uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Welke diabetestypes bestaan er?
Complicaties van diabetes op korte termijn