Complicaties van diabetes op korte termijn

Als je diabetes slecht behandelt, kunnen er complicaties optreden. Zowel op lange termijn als op korte termijn. Hypoglycemie en Hyperglycemie zijn complicaties die acuut kunnen optreden.

Hypoglycemie of hypo

Bij een te laag bloedglucosegehalte (lager dan 50 mg/dl) heb je een hypo. Dat kan een gevolg zijn van het innemen van te veel insuline , het eten van te weinig koolhydraten door de verkeerde voeding, het overslaan van een maaltijd of te veel sporten. Een persoon met hypo voelt zich verward en duizelig. Hij heeft honger, kan zweten en beven en heeft een wazig zicht. Stuipen kunnen optreden en de patiënt kan bewusteloos geraken.

Het is belangrijk dat je een diabeet met hypo onmiddellijk koolhydraten toedient. Je kan hem bijvoorbeeld een klontje suiker of druivensuiker geven. Ook kan de diabetespatiënt een boterham eten of cola drinken.

Hyperglycemie of hyper

Een hyper doet zich voor wanneer een diabeet een te hoge glucosespiegel heeft. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan insuline, ziekte, te veel eten of een tekort aan beweging. De diabeet voelt zich misselijk, heeft dorst, is vermoeid en moet veel urineren. Je kan dan best (extra) insuline toedienen.

Dit bericht is gepost op 20 november 2007 om 10:44 am uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Hoe behandel je diabetes?
Fitness in het water: aquafitness