Welke complicaties kan diabetes veroorzaken op lange termijn?

Als je jarenlang lijdt aan een te hoog bloedsuikergehalte kan beschadiging van een aantal organen optreden. Daarom is het belangrijk dat diabetici hun bloedsuikerwaarde zo goed mogelijk regelen en onder controle houden. Hoe beter je de bloedglucosewaarden regelt, des te langer kan je mogelijke complicaties uitstellen.

Complicaties aan de ogen

Bij diabetici worden de bloedvaatjes in het netvlies van het oog dunner. Hierdoor kan er bloed uit de bloedvaatjes lekken en kunnen stukjes netvlies afsterven (retinopatie). Uiteindelijk kan je hierdoor blind worden. Het is belangrijk dat een diabeet zich regelmatig door een oogarts laat onderzoeken.

Complicaties aan de nieren

Er kunnen stoornissen in de bloedvaten van de nier optreden wat een nierafwijking kan veroorzaken (nefropatie). In het begin merkt de diabetespatiënt hier weinig van. Hoe langer deze stoornis blijft bestaan, hoe slechter de nieren hun functie kunnen uitoefenen. De nieren hebben een zuiverende functie. Ze verwijderen de afvalproducten uit ons lichaam. Als de nieren niet goed functioneren, is er uiteindelijk een nierdialyse nodig of in het ergste geval een niertransplantatie.

Complicaties aan de zenuwcellen

Een verhoogde bloedglucosespiegel zorgt ervoor dat het gehalte aan suiker in de zenuwcellen te hoog is. Daardoor kan de zenuwcel zijn opbouwstoffen onvoldoende transporteren. Hiernaast komen bij diabetici vaak dunne bloedvaatjes voor die de zenuw van zuurstof voorzien. Dit zorgt ervoor dat de zenuwcel niet optimaal kan functioneren wat een prikkelend en tintelend gevoel (voornamelijk in de voeten en handen) veroorzaakt.

Door een vermindering van de zenuwfunctie worden ook pijnprikkels minder goed waargenomen. Zo kan iemand bijvoorbeeld in een punaise trappen zonder dat hij of zij het merkt. Hierdoor kunnen wondjes en ontstekingen ontstaan zonder dat je het zelf merkt. Het is belangrijk dat een diabeet dagelijks zijn voeten inspecteert op verwondingen. Zo worden vervelende infecties en in extreme gevallen zelfs amputatie vermeden.

Aantasting van de grote bloedvaten

Diabetes kan je grote bloedvaten aantasten waardoor er slagaderverkalking kan optreden. De slagaders voorzien de weefsels van bloed, zuurstof en voedingsstoffen. Wanneer de slagaders vernauwen, onststaat er een grote kans op hartinfarct of hersentrombose.

Slagaderverkaling treedt meestal op bij ouderen maar kan bij diabetespatiënten vlugger en ook heviger optreden.

Dit bericht is gepost op 15 november 2007 om 1:36 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Diabetes bij kinderen
Gaan diabetes en alcohol samen?