Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes treedt op bij 1 tot 2 % van alle zwangere vrouwen. Je eigen insulinevoorziening schiet tijdens de zwangerschap tekort waardoor er een diabetes type II ontstaat. Dit doet zich meestal voor vanaf de tweede helft van de zwangerschap.

Vaak merkt de toekomstige moeder niet dat ze aan deze aandoening lijdt. Daarom is het belangrijk dat er rond de 25ste week van de zwangerschap een test wordt gedaan. Zeker bij vrouwen met overgewicht of vrouwen die diabetici in de naaste familie hebben. Zwangerschapsdiabetes moet immers juist worden behandeld aangezien het complicaties met zich kan meebrengen, net zoals bij vrouwen die reeds diabetes hadden voordat ze zwanger werden.

Meestal verdwijnt de stoornis na de zwangerschap. Toch maakt de moeder een grote kans om tijdens een latere zwangerschap opnieuw zwangerschapdiabetes te ontwikkelen. Ook is er later, zonder zwanger te zijn, een grote kans om diabetes type II te ontwikkelen.

Dit bericht is gepost op 15 november 2007 om 1:39 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby, diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Gaan diabetes en alcohol samen?
Op reis als diabetespatiënt