Op reis als diabetespatiënt

Als je diabetes hebt, wil dat niet zeggen dat je thuis moet blijven. Je moet je wel goed voorbereiden en een zekere discipline en regelmaat in acht nemen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je een voldoende voorraad insuline meeneemt. Neem ook de nodige reserverecepten mee. Best kan je de medicijnen over de bagage van jezelf en die van je reisgenoten verdelen zodat bij diefstal van een koffer of tas je nog een deel medicijnen over hebt waarmee je voorlopig verder kan.

Eventueel kan je aan je verblijfplaats op voorhand de nodige dieetwensen doorgeven zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Vraag advies aan je huisarts over hoe je je medicijnen kan aanpassen aan de tijdsverschillen. Laat je arts ook een attest in verschillende talen opmaken waarmee je kan duidelijk maken dat je diabetespatiënt bent. Zo kan je op de luchthaven bijvoorbeeld ook bewijzen dat je bepaalde medicatie en spuiten aan boord van het vliegtuig moet meenemen.

De reis

Als je met het vliegtuig op reis gaat, is het belangrijk dat je je insuline niet in de koffer steekt die in het bagageruim van het vliegtuig wordt vervoerd. De temperatuur kan hier tijdens de reis dalen tot ver onder het vriespunt. Als insuline eenmaal bevroren is geweest, kan je het niet meer gebruiken.

Zorg dat je de nodige medicatie (insuline, injectiemateriaal, druivensuiker,…) bij de hand hebt zodat je je behandeling ook tijdens de reis kan verderzetten.

Op bestemming

Bewaar je insuline zo koel mogelijk. Leg de insuline als het kan in de koelkast. Indien er geen koelkast aanwezig is, bewaar het dan in een koffer of in het nachtkasje. Bewaar de insuline zeker niet in de felle zon of in de auto. Neem als je een uitstap maakt voldoende proviand en druivensuiker mee voor tussen de maaltijden .

Blijf ook tijdens je vakantie dezelfde gewoontes aanhouden als thuis: regelmatig eten, letten op wat je eet, matig met alcohol,… Op vakantie is het soms verleidelijk om je eens helemaal te laten gaan. Bewaar ook hier de nodige regelmaat en discipline ten opzicht van je behandeling.

Dit bericht is gepost op 15 november 2007 om 1:39 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Wat is zwangerschapsdiabetes?
Welke diabetestypes bestaan er?