Gaan diabetes en alcohol samen?

Als je diabetespatiënt bent, wil dat niet zeggen dat je nooit een glaasje alcohol mag drinken. Zolang dit met mate gebeurt, is het vaak geen probleem.Toch moet je extra op je hoede zijn voor een hyper of hypo (te lage bloedglucose).

Vroeger, toen er nog adequate behandeling voor diabetes bestond, raadde men diabetici vaak aan om een glaasje wijn te drinken om hun suikergehalte te doen dalen. Deze behandeling is echter zeer risicovol en op de dag van vandaag zelfs volledig achterhaald.

Als je alcohol drinkt, gaat je lever eerst de alcohol in het bloed afbreken in plaats van extra glucose in het bloed te sturen. Hierdoor stijgt bij een diabetespatiënt de kans op een hypo of een te laag suikergehalte.

Als je dronken bent, zal je reactiesnelheid en je evenwichtsvermogen achteruit gaan. Hierdoor kan je als diabeet een hypo minder goed aanvoelen waardoor je ook niet tijdig kan ingrijpen.

Ook als je glucoseverlagende tabletten neemt, is het opletten geblazen. Alcohol kan de werking van deze tabletten versterken. Hierdoor daalt je glucosegehalte extra en kan er een hypo voorkomen.

Langs de andere kant zit er in alcoholische dranken vaak veel suiker. Hierdoor kan je bloedsuikergehalte weer stijgen. Belangrijk is dat je regelmatig je bloedsuikergehalte meet en goed let op wat je drinkt.

Ga daarom als diabetespatiënt verstandig om met alcohol. Bespreek met je arts wat kan en wat niet.

Dit bericht is gepost op 15 november 2007 om 1:38 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Welke complicaties kan diabetes veroorzaken op lange termijn?
Wat is zwangerschapsdiabetes?