Wat is cholesterol?

Cholesterol behoort tot de groep van vetten, ook wel lipiden genoemd, en zorgt voor de bouw van lichaamscellen, de aanmaak van bepaalde hormonen en speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Dat maakt cholesterol een onmisbare stof in ons lichaam.

Cholesterol zit in dierlijk en plantaardig voedsel. Maar het grootste deel, ongeveer 70%, wordt aangemaakt door onze lever. Slechts 30% halen we uit ons voedsel.

Wanneer cholesterol in grote hoeveelheden voorkomt in ons lichaam is dit schadelijk. Het teveel aan cholesterol kan zich ophopen aan de binnenzijde van de wanden van onze bloedvaten. Dat kan ervoor zorgen dat onze bloedvaten gaan dichtslibben. Hierdoor kunnen de rode bloedlichamen, die de zuurstof vervoeren via onze bloedvaten, niet goed meer door. De organen, waaronder het hart, krijgen zo te weinig zuurstof. Zo ontstaat een ernstig risico op hart- en vaatziekten.

Waarschijnlijk heb je al gehoord van ‘goede’ en ’slechte’ cholesterol. Het is de slechte cholesterol die ervoor zorgt dat onze aders dichtslibben. In ons bloed is cholesterol gebonden aan bepaalde partikels die zorgen voor de circulatie of het vervoer van de cholesterol:

LDL-partikels (Low density lipoproteïne): voeren cholesterol naar de weefsels via de bloedvaten. Dit transportpakketje kan zich gaan ophopen aan de binnenkant van onze bloedvaten. Dit is de slechte cholesterol.
HDL-partikels (High density lipoproteïne): brengen het teveel aan cholesterol naar de weefsel, waar het wordt omgezet in galzout, dat nodig is bij de vetvertering.

Een goede verhouding tussen LDL en HDL is belangrijk. Als er teveel LDL is in verhouding tot HDL, dan is de kans groot dat de cholesterol zich ophoopt in de aders.

Dit bericht is gepost op 13 november 2007 om 5:36 pm uur en is geplaatst in cholesterol.

Andere interessante artikels: Cholesterol en erfelijkheid
Zwangerschap en diabetes