Koemelkallergie

Een koemelkallergie is een voedselallergie waarbij het afweersysteem abnormaal reageert na het eten of drinken van melkeiwit. Tijdens de vertering wordt het voedsel in de darmen in kleine stukjes verdeeld. Zeer kleine voedseldeeltjes kunnen door de darmwand passeren en zo in het bloed worden opgenomen. Als je allergisch bent voor koemelk ziet het lichaam de eiwitten in de melk die door de darmwand in het bloed komen als ‘gevaarlijk’ en treedt het afweermechanisme in werking.

Koemelkallergie komt het vaakst voor bij baby’s. Dat is ook logisch aangezien een baby in zijn eerste levensjaren voornamelijk melk drinkt. Ongeveer 3% van de baby’s in België en Nederland zou er last van hebben. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van allergie bij zuigelingen. Veel kinderen groeien wel over hun allergie heen als ze 4 of 5 jaar oud zijn.

Vaak duurt het een tijdje voordat men doorheeft dat de baby een koemelkallergie heeft. Vaak omschrijft men het kind als een huilbaby. Je kan een koemelkallergie bij baby’s erkennen aan één of meer van de volgende symptomen:

Huidklachten: eczeem, jeuk, roodheid, zwellingen,…
Maag- en darmklachten: darmkrampen, obstipatie, braken, diarree,…
Luchtwegproblemen: verkoudheid, oog-, oor-, en keelontsteking, hoesten,…
Andere klachten: veel huilen, slapeloosheid, lusteloosheid, geen eetlust, onvoldoende groei

Het is belangrijk dat de huisarts andere oorzaken uitsluit. De arts kan een eliminatie-belastingstest doen. Hierbij wordt gedurende een bepaalde periode koemelk uit de voeding weggelaten (eliminatie) en er wordt gekeken of de klachten verminderen. Is dat niet het geval, dan moet er een andere oorzaak zijn. Verminderen de klachten wel, dan is er een grote kans dat de oorzaak een koemelkallergie is. Vervolgens kan er nog een belastingstest worden uitgevoerd: men gaat koemelk aan de voeding toevoegen. Steken de klachten dan weer de kop op, dan is het zeer waarschijnlijk dat de baby een koemelkallergie heeft.

De behandeling van koemelkallergie is gemakkelijk uit te leggen: je moet gewoon de koemelk-eiwitten weglaten uit de voeding. Dus ook alle zuivelproducten die van koemelk gemaakt zijn. Het is af te raden de koemelk te vervangen door sojamelk voordat de baby negen maanden is. De kans is dan groot dat de baby ook een soja-allergie ontwikkelt. Krijgt de baby eerst borstvoeding dan zal er minder vaak een koemelkallergie ontstaan.

Als je klachten hebt na het drinken van melk kan het ook gaan om een lactose-intolerantie. Door een enzymtekort kan je de lactose of melksuiker in de melk niet afbreken, het is dus geen allergie. Lactose-intolerantie komt vaker voor op latere leeftijd terwijl een koemelkallergie vooral bij baby’s voorkomt.

Dit bericht is gepost op 13 November 2007 om 11:50 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.